Spre un nou Iluminism modern!
Simplu spus, cultura se referă la un ansamblu de valori și norme cu practici sociale asociate acestora, valorile subsumându-se unor categorii estetice, etice sau de adevăr. Cultura poate să fie analizată la nivel personal, de grupuri mici, de minorități sau la nivelul societății. Cele mai valoroase contribuții culturale ale românilor și/sau ale cetățenilor români devin în timp parte a „Culturii Naționale”.
Într-o formulare generală, aș spune că tradiția culturală românească s-a clădit inițial mai ales pe un fundament literar-artistic (cu valori estetice), la care s-a adăugat apoi unul științific-academic (cu valori de adevăr), valorile etice, prezente la rândul lor, rămânând adesea dominante mai ales în zona unor drepturi general umane, în zone de specialitate și la nivelul bunului-simț. Educația are un rol fundamental în acest demers.
În primul rând, creatorii de cultură națională sunt formați prin educație de calitate.
În al doilea rând, cultura națională trebuie diseminată prin educație, pe tot parcursul vieții. Spre exemplu, la înființarea Universității românești din Cluj (după 1919), prin Extensiunea Universitară, marii profesori au dus lumina cunoașterii în orașele și satele Transilvaniei, contribuind decisiv atunci la emanciparea românilor.
Astăzi, trebuie să facem la fel, asumându-ne un iluminism modern, pentru a nu deveni niște rezervații/campusuri academice. Altfel spus, lumina cunoașterii trebuie dusă la oameni, dincolo de mediile academice, pentru a elimina întunericul obscurantismului și pseudoștiinței care începe să pătrundă pe segmente tot mai mari din societatea noastră.
În fine, instituțiile academice trebuie deschise către oameni (și în logica „Citizen science” – Știința cetățenilor), pentru a ne simți toți parte din cultura națională.
În acest sens le mulțumesc organizatorilor evenimentului din Aula Academiei Române – Președintelui Academiei Române și Ministrului Culturii – pentru că au avut deschiderea de a primi un grup de elevi, unii olimpici, alții motivați spre învățare, care să fie onorați și/sau inspirați în a face școală de calitate prin participarea la Ziua Culturii Naționale în Aula Academiei Române, cel mai înalt for de știință și cultură al țării.
Închei spunând că, pentru mine, cultura națională reflectă, așadar, cele mai valoroase contribuții culturale românești, dar pentru a fi cu adevărat națională, trebuie să ajungă înapoi la fiecare român printr-un demers iluminist modern!
La mulți ani tuturor cu ocazia Zilei Culturii Naționale!
Prof. univ. dr. psih. Daniel David,
Ministrul Educației și Cercetării
–
Sursa – MINISTERUL EDUCAŢIEI – www.edu.ro