Astăzi, 31 octombrie 2024, a avut loc, la Arad, prima ediție a Conferinței „Schimbare, Angajare, (Re)integrare”, dedicată identificării celor mai bune soluții pentru reintegrarea persoanelor private de libertate în piața muncii.
Conferința „Schimbare, Angajare, (Re)integrare” a fost organizată de Penitenciarul Arad, alături de Camera de Comerț, Industrie si Agricultură a județului Arad, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Arad și Federația Creștină pentru Educație și Acțiuni Sociale (CEAS).
La eveniment a fost prezentă doamna Roxana Simona Momeu, secretar de stat în Ministerul Justiției, care a subliniat importanța unor astfel de inițiative în procesul de reintegrare socială, evidențiind impactul pozitiv pe care acestea îl pot avea: „Pentru persoanele private de libertate, rutinele zilnice, stilul de viață se modifică, atât la depunerea în penitenciar, dar și la liberare. Locul de muncă, respectiv angajarea într-o activitate, reprezintă un factor esențial care poate contribui la procesul de reintegrare socială. (…) Persoanele condamnate au rămas cetățeni dornici de a contribui pe piața muncii, privarea de libertate fiind doar un moment pasager în viața lor, iar rolurile sociale continuă să subziste și în această perioadă. (…) Persoanele condamnate rămân cetățeni ai comunităților în care infracțiunea a fost săvârșită, așadar răspunsurile la problematica infracționalității necesită a fi identificate tot în comunitate”.
Conferința, inclusă în Strategia națională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020-2024, a reunit experți din instituții publice, lideri din sectorul privat, organizații neguvernamentale și profesioniști în reintegrarea socială.
Scopul principal a fost acela de a facilita un dialog deschis între specialiștii în domeniu. Astfel, au fost puse în discuție multiple soluții, dar și parteneriate eficiente pentru sprijinirea celor care au parcurs un proces de detenție, fiind atinse teme importante, precum crearea de locuri de muncă, reducerea recidivei și impactul pozitiv al angajării.
În cadrul conferinței au mai luat cuvântul, printre alții, directorul Penitenciarului Arad, dl comisar șef de poliţie penitenciară Elvis Ionuț Dobrescu, președintele Camerei de Comerț, Industrie si Agricultură a județului Arad, dl Gheorghe Seculici, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Arad, dl Marinel Henteș, președintele Federației CEAS, dl Alin Pădureanu, și directoarea DGASPC Arad, dna Erika Stark.
Reintegrarea socială a persoanelor private de libertate reprezintă una dintre prioritățile Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP). 84% dintre deținuți consideră că locul de muncă constituie cel mai important factor al prevenirii recidivei, după cum arată Studiul integrat privind cauzele recidivei, realizat în cadrul proiectului „A Safe and Educated Community Undertaking Responsible Engagement – SECURE”, implementat de ANP, în colaborare cu Direcția de Prevenire a Criminalității din cadrul Ministerului Justiției.
ANP urmărește implicarea unui număr cât mai mare de deținuți în cât mai multe activități educative, de formare profesională, de asistență psihosocială și lucrative. În 2023, 6.032 de deținuți au participat la activități lucrative, iar în acest an numărul acestora a crescut semnificativ, ajungând în prezent la aproximativ 6.900.
Evenimentele tematice, organizate în cadrul Strategiei naționale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020-2024, joacă un rol esențial pentru implementarea unor soluții practice, cu impact pozitiv asupra întregii comunități. Printre demersurile care s-au bucurat de un real succes se află și întâlnirea regională privind reintegrarea socială a persoanelor private de libertate și contribuția societății în aria post-educațională, în vederea reducerii recidivei, organizată, în vara acestui an, de penitenciarele din regiunea de Vest: Arad, Deva, Timișoara și Centrul Educativ Buziaș.
–
Sursa – MINISTERUL JUSTIȚIEI – www.just.ro