În perioada 30 septembrie 2024 – 5 ianuarie 2025, Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase desfășoară acțiunea națională „PIROTEHNIC”, pentru prevenirea, constatarea și combaterea evenimentelor cauzate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deținerea, comercializarea, importul, transferul, depozitarea şi utilizarea articolelor pirotehnice, de către persoanele fizice și juridice, cu precădere, în perioada sărbătorilor de iarnă.
Astfel, de la începutul acțiunii și până în prezent, au fost desfășurate 474 de acțiuni și controale la persoane fizice și juridice autorizate, întocmite 47 de dosare penale, constatate 50 de infracțiuni, cercetate 55 de persoane și efectuate 13 percheziții domiciliare.
Au fost aplicate 62 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 85.505 lei.
Totodată, în urma activităților, polițiștii au indisponibilizat peste 3,2 tone de articole pirotehnice, în valoare de 59.070 de lei.
Poliția Română recomandă:
-Să cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate!
-La achiziționarea de articole pirotehnice verificați eticheta. Acestea să fie inscripționate în limba română!
-Să sesizați poliția când constatați că sunt vândute ilegal articole pirotehnice!
Exemple:
1. La data de 7 noiembrie a.c. polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au fost sesizați de către reprezentantul unei societăți de curierat, cu privire la faptul că, într-un colet, au fost descoperite două bucăți de articole pirotehnice din categoria „F4”, în greutate totală de 2 kg.
În temeiul sesizării, la fața locului s-au deplasat polițiștii, care au ridicat articolele pirotehnice, în vederea continuării cercetărilor.
A fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept.
Facem precizarea că articolele pirotehnice din categoria „F4” sunt articole pirotehnice de divertisment de mare risc, cunoscute sub denumirea de „articole pirotehnice de divertisment de uz profesional”, care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni.
2. La data de 1 noiembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Infracționalității de Mediu, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, împreună cu cei ai Secției 1 Poliție Rurală Băneasa, au realizat în localitatea Negureni, județul Constanța, o prindere în flagrant delict a unei persoane, care manipula articole pirotehnice, în curtea unui imobil, fără a fi autorizată în acest sens.
În continuare, au fost puse în aplicare două mandate de percheziție domiciliară, fiind descoperite și ridicate 100 de kilograme de materiale pirotehnice, în valoare de aproximativ 7.000 de lei, din categoriile „F2”, „F3” și „F4”, care nu pot fi comercializate către publicul larg, fiind destinate utilizării doar de către pirotehnicieni,
A fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de deținere și comercializare ilegală de articole pirotehnice.
3. La data de 26 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița – Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au depistat o persoană, de 67 de ani, din localitatea Buciumeni, județul Dâmbovița, în timp ce ar fi deținut 50 kg de articole pirotehnice din categoriile „F2” și „F3”, destinate exclusiv pirotehnicienilor, într-o autoutilitară, ce ar fi avut ca scop comercializarea către publicul larg, fără a fi autorizată, conform prevederilor legale.
În cauza, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”orice operațiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept”.
4. La data de 24 octombrie a.c., polițiștii structurilor de arme, explozivi și substanțe periculoase din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiul București și inspectoratelor de poliție județene Arad, Bacău, Constanța, Dolj, Suceava, Iași, Sibiu, Timiș, Brăila și Ilfov, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, au efectuat verificări la un lanț de magazine, existând suspiciunea că în cadrul acestuia ar fi comercializate articole pirotehnice, de diferite categorii, unele dintre acestea interzise a fi deținute și utilizate de către publicul larg.
Astfel, au fost indisponibilizate 116 kg de articole pirotehnice, din categoria „F2”, destinate utilizării exclusive a pirotehnicienilor și aflată, la vânzare, către publicul larg, fiind întocmite 6 dosare penale și aplicată o sancțiune contravențională, de 10.000 de lei.
–
Sursa – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – mai.gov.ro