La data de 5 decembrie 2024, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată, împreună cu procurorii din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 4 percheziții domiciliare, în municipiul București, județele Ilfov și Giurgiu și au pus în executare 3 mandate de aducere, pe numele unor persoane cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și șantaj în formă continuată.
Din materialul probator administrat în cauză a rezultat faptul că, în cursul lunii ianuarie 2021, persoanele cercetate ar fi constituit un grup infracțional la care, ulterior, ar fi aderat și alte persoane, cu scopul șantajării unui administrator al unei societăți comerciale, în vederea constrângerii acestuia să renunțe la administrarea societății pe care o deținea, societate concurentă aceleia administrate de una dintre persoanele cercetate, pentru a beneficia de profituri mai mari.
În fapt s-a reținut că, la începutul lunii ianuarie 2021, persoanele cercetate ar fi oferit 10.000 de euro unei alte persoane, având calitatea de martor în cauză, pentru ca aceasta să se ocupe de provocarea unor vătămări corporale administratorului societății, cu scopul de a-l determina pe acesta să înceteze activitatea societății comerciale pe care o deținea.
În acest sens, martorul ar fi solicitat sprijinul altor persoane pentru a-l agresa pe administratorul societății, însă ar fi renunțat la punerea în aplicare a planului, iar, la data de 13 ianuarie 2021, ar fi realizat o înregistrare video cu înscenarea unei vătămări corporale a persoanei vătămate, pe care i-ar fi prezentat-o uneia dintre persoanele cercetate.
Având în vedere aceeași rezoluție infracțională, respectiv determinarea persoanei vătămate să înceteze activitatea societății sale comerciale, la data de 28 octombrie 2021, în baza unei înțelegeri prealabile, persoanele cercetate s-ar fi deplasat la adresa unde locuiește persoana vătămată, ar fi blocat autovehiculul cu care se deplasa un angajat al acesteia și i-ar fi adresat amenințări cu acte de violență și indirect persoanei vătămate.
Persoanele cercetate i-ar fi spus angajatului să nu mai efectueze pe viitor astfel de transporturi pentru persoana vătămată. În același context, una dintre persoanele cercetate ar fi exercitat și acte de violență fizică asupra angajatului persoanei vătămate.
De asemenea, în materializarea activității infracționale desfășurate, pe fondul situației conflictuale existente, persoanele cercetate ar fi exercitat asupra persoanei vătămate și a angajaților societății acesteia, acțiuni violente și amenințări, toate cu scopul vădit de determinare a încetării activității comerciale societății în cauză.
Persoanele cercetate au fost conduse la sediul Structurii Centrale a D.I.I.C.O.T, pentru aducerea la cunoștință a învinuirilor formulate și dispunerii de măsuri procesual-penale și procedurale, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și șantaj în formă continuată.
În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate 3 telefoane mobile și materiale pirotehnice/artificii neomologate, precum și alte mijloace de probă.
În cursul acestei zile, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au dispus față de cele 3 persoane măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
–
Sursa – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – mai.gov.ro