Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice din cadrul Poliției Române au efectuat, în perioada 7 – 21 februarie 2025, 9 acțiuni de amploare. În cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane cercetate pentru infracțiuni economice, au fost instituite măsuri asigurătorii de peste 11.800.000 de lei.
Astfel, în perioada 7 – 21 februarie 2025, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii au pus în aplicare 190 mandate de percheziție domiciliară și 28 de mandate de aducere, fiind dispuse măsuri preventive față de 20 de persoane.
Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de 11.870.825 de lei.
Totodată, au fost indisponibilizate 6.282.290 de țigarete, peste 10 kilograme de tutun vrac, 353.886,45 de lei, 55.350 de euro, 41.445 de dolari USA, 1.375 de lire sterline, precum și alte bunuri în valoare de 349.738 de lei.
Exemple:
- La data de 13 februarie 2025, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, cu sprijinul Serviciilor de Investigare a Criminalităţii Economice – Sectoarele 1-6 au pus în executare 25 de mandate de percheziție domiciliară în municipiul București și în județele Ilfov și Dâmbovița.
Din datele și probele administrate în cauză, a rezultat presupunerea rezonabilă că, în perioada 2019 – 2022, cinci bărbați și două femei, în calitate de administratori ai unei societăți comerciale, ar fi creat și implementat un mecanism infracțional prin care ar fi diminuat semnificativ taxele și impozitele datorate bugetului de stat, prin evidențierea în actele contabile și documentele legale ale unor achiziții de bunuri, ce nu au la bază operațiuni reale de la 18 societăți comerciale de tip „fantomă”.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la aproximativ 1.400.000 lei.
Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.
Facem precizarea că efectuarea percheziției domiciliare este un procedeu în cadrul procesului penal reglementat de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluționării cauzei, care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
- La data de 12 februarie, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Satu Mare, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, au pus în executare 40 de mandate de percheziție domiciliară, în cadrul unui dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată, în județele Satu Mare, Bihor și Sălaj, la sediul a 35 de societăți comerciale, precum și la domiciliile administratorilor acestora.
Urmare a sesizării din oficiu, din materialul probator administrat, polițiștii au constatat faptul că, în cursul anului 2024, în evidențele contabile ale societăților comerciale, care aveau ca obiect de activitate comerțul cu produse alimentare, nu ar fi fost înregistrate toate operațiunile economice desfășurate, fiind cauzat un prejudiciu care urmează a fi stabilit.
În urma perchezițiilor au fost descoperite și ridicate mai multe înscrisuri și dispozitive electronice, în vederea stabilirii întregii activități infracționale.
De asemenea, în continuarea cercetărilor, la data de 13 februarie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Satu Mare au audiat 4 persoane, administratori ai societăților.
Totodată, au fost indisponibilizate 12 tone de carne, în vederea clarificării situației juridice din punct de vedere fiscal și sanitar-veterinar.
În cadrul perchezițiilor domiciliare, au fost angrenați peste 80 de polițiști din cadrul Inspectoratelor de Poliție Județene Satu Mare, Bihor și Sălaj, împreună cu luptătorii din cadrul Serviciilor pentru Acțiuni Speciale Satu Mare și Bihor.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor și al Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Oradea.
Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii întregii activități infracționale și tragerii la răspundere a persoanelor cercetate, cât și a stabilirii întregului prejudiciu cauzat.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
–
Sursa – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – mai.gov.ro