În această dimineață, în cadrul operațiunii JUPITER, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, sub supravegherea unităților de parchet competente, pun în aplicare 21 de mandate de percheziție domiciliară, în cadrul unor dosare penale în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, acces ilegal la un sistem informatic, tâlhărie, șantaj, lovire sau alte violențe, distrugere și tulburarea ordinii și liniștii publice.
Astfel, polițiștii din cadrul Serviciului Grupuri Infracționale Violente pun în aplicare 16 mandate de percheziție domiciliară, într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de șantaj, lovire sau alte violențe, distrugere și tulburarea ordinii și liniștii publice.
În acest context, polițiștii din cadrul Serviciului Grupuri Infracționale Violente au desfăşurat activități investigativ-operative, în vederea probării activității infracționale a 12 persoane.
În baza materialului probator administrat în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că, în noaptea de 16/17 august 2024, șapte persoane au fost instigate de un bărbat și au urmărit alți doi bărbați, din București până în județul Giurgiu.
După ce cei doi bărbați au oprit la o stație de alimentare, cele șapte persoane, având asupra lor arme albe, i-ar fi agresat fizic.
Totodată, aceștia au tulburat ordinea şi liniştea publică.
După investigații amănunțite s-a mai stabilit că această agresiune a avut loc în urma unui conflict preexistent, generat de faptul că una dintre persoanele vătămate a achiziționat, cu intenția de a locui, un imobil în județul Ilfov, contrar înțelegerii anterioare pe care a avut-o cu trei dintre persoanele cercetate în acest dosar penal.
Aceste fapte au avut drept scop determinarea persoanei vătămate să nu locuiască în respectivul imobil.
În vederea administrării materialului probator, la data de 24 octombrie 2024, sunt puse în executare 16 mandate de percheziție domiciliară și 15 mandate de aducere.
Persoanele depistate urmează să fie conduse la audieri, la sediul Serviciului Grupuri Infracționale Violente, în vederea audierii. Față de acestea vor fi dispuse măsurile legale care se impun.
De asemenea, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii pun în aplicare un mandat de percheziție domiciliară în Capitală, la adresa unei persoane, bănuite de săvârșirea infracțiunilor de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos (776 acte materiale) și acces ilegal la un sistem informatic (920 acte materiale).
În acest dosar penal prejudiciul cauzat a fost estimat la aproximativ 300.000€.
Totodată, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Sector 1 efectuează trei percheziții domiciliare în municipiul București și județul Dâmbovița, într-un dosar penal, în care se efectuează cercetări sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală.
Iar polițiști din cadrul Secției 7 Poliție au pus în aplicare un mandat de percheziție domiciliară în județul Ilfov, în vederea completării probatoriului și depistarea autorului, într-un dosar penal de tâlhărie.
Cercetări sunt continuate de către polițiști din cadrul Poliției Capitalei, sub supravegherea unităților de Parchet competente, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, acces ilegal la un sistem informatic, tâlhărie, șantaj, lovire sau alte violențe, distrugere și tulburarea ordinii și liniștii publice.
Facem precizarea că efectuarea percheziţiei domiciliare este un procedeu în cadrul procesului penal reglementat de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
–
Sursa – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – mai.gov.ro