Ieri, 3 decembrie 2024, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice – Sector 6 au pus în executare 10 mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și în județul Călărași, într-un dosar penal privind săvârșirea de infracțiuni economice.
Din datele și probele administrate în cauză, de către polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Sector 6 a rezultat presupunerea rezonabilă că, în perioada iulie 2024 – prezent, nouă persoane, trei femei și șase bărbați, cu vârste curpinse între 17 și 37 de ani, ar fi comercializat aproximativ 7 tone tutun de fumat, coletele fiind livrate către clienți prin intermediul firmelor de curierat.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat este în cuantum de peste 4.142.000 de lei reprezentând accize și TVA.
De asemenea, din cercetări, s-a stabilit că unul dintre bănuiți ar avea și alte îndeletniciri, respectiv ar fi oferit unor persoane diverse sume, cu titlu de împrumut, pentru care ar fi solicitat și obținut dobândă.
În vederea administrării materialului probator, ieri, 3 decembrie 2024, au fost puse în executare 10 mandate de percheziție domiliară.
În acest context a fost identificată și ridicată, în vederea confiscării, cantitatea de aproximativ 400 de kilograme de tutun de fumat, cântare electronice, un dispozitiv artizanal destinat mărunțirii tutunului, precum și mai multe documente de interes în cauză.
În cauză, au fost dispuse măsuri asiguratorii de tipul sechestrului, în privința a 3 autoturisme și 2 imobile și măsura popririi asupra conturilor deținute de suspecți.
De asemenea, mai multe persoane, bănuiți și martori, au fost conduse la audieri. Față de șapte persoane a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi, atât acestea, cât și ceilalți doi bănuiți să fie prezentați în fața magistraților cu propunere legală.
Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Sector 6, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de deţinerea de către orice persoană sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, potrivit prezentului titlu, cu excepţia celor deţinute în antrepozitul fiscal, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător, ori cu marcaje false peste limita legală și camătă.
Facem precizarea că efectuarea percheziţiei domiciliare este un procedeu în cadrul procesului penal reglementat de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
–
Sursa – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – mai.gov.ro