Moderator: Bogdan Chirieac
Invitat în studio: Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne
Bogdan Chirieac: Bună ziua, stimați telespectatori DC News. După cum ați aflat, după cum ați reacționat, am văzut întrebările și articolele pe care ni le-ați trimis, astăzi, în studioul nostru, ministrul de Interne al României, Vicepremier al Guvernului României, este vorba despre, desigur, de domnul Cătălin Predoiu. Bună ziua, domnule ministru! Bine ați venit la noi în studio.
Cătălin Predoiu: Mulțumesc pentru invitație.
Bogdan Chirieac: Ați fost și miercuri live în studioul nostru, într-un demers care n-a mai existat până acum. Deci, ministrul de Interne a transmis o conferință, sigur, cu părțile publice, nu cu cele secrete pe care le mai aveți, ministrul de Interne la București, cu șefii inspectoratelor de Poliție din toată țara. Era o galaxie acolo, ca să spun așa, numai stele, numai lucruri… și totul în ochii publicului. Și cetățenii României au putut urmări, dacă au fost interesați, vreme de două ore această conferință. De ce ați făcut acest lucru? Nu s-a mai întâmplat până acum în istoria României, fără doar și poate. Înainte de revoluție sigur nu se făcea și după, nu erau capabilități tehnologice. De curând, însă, sunt. De ce ați luat decizia să transmiteți public această conferință și să ne așteptăm de acum încolo ca lucrul acesta să continue?
Cătălin Predoiu: A fost ședința noastră periodică și nu doar cu structurile Poliției; toate armele ministerului au participat la această ședință de coordonare generală, îi spuneam noi. Deci vorbim de Poliția Română, Poliția de Frontieră, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Jandarmeria Română, Inspectoratul General pentru Imigrări, Direcția Generală de Protecție Internă, Direcția Generală Anticorupție, Serviciile de pașapoarte.
Bogdan Chirieac: Noi îi percepem ca Poliţie.
Cătălin Predoiu: Tot aparatul. Sunt mai multe arme în ministerul…
Bogdan Chirieac: Cu siguranță sunt. Și ISU e un pic altfel.
Cătălin Predoiu: Plus conducerea ministerului, directorii principali din minister, secretarii de stat… Repet, ședința noastră de coordonare periodică, obișnuită, online, pe priorități, pe problemele pe care le-am avut în perioada anterioară, reușitele… Am făcut și un bilanț la 7 luni pe toate cifrele importante care reflectă activitatea Ministerului Afacerilor Interne și, evident, structurile din țară. Deci, practic, întreg aparatul Ministerului de Interne prin reprezentanți a fost angrenat în această ședință. Tot managementul din sistemul Ministerului Afacerilor Interne. Diferența a fost că, într-adevăr, am luat decizia să o transmitem direct, live, pe pagina de Facebook, nu numai a ministerului, ci a tuturor inspectoratelor și în țară. S-au mai făcut ședințe în administrația românească transmise, în parte, cel puțin debutul lor live pe pagina de internet. Aici nu e o premieră. Unde e, poate, o premieră, dar nu asta am stat să cercetez, este dacă s-a mai transmis. Noi am luat decizia să o transmitem complet.
Bogdan Chirieac: Am avut link de la dumneavoastră și am transmis…
Cătălin Predoiu: A fost liberă, oricine a putut să intervină din țară, din teritoriu, am discutat, repet, pe prioritățile noastre. De ce? Pentru că, în primul rând, e un exercițiu nu numai de transparență, dar și de consolidare a încrederii. Am plecat de la următoarea premisă: este nevoie de încredere în structurile statului, în structurile Ministerului Afacerilor Interne. De regulă, omul crede în ceea ce cunoaște, e tentat să creadă mai puțin în lucruri pe care nu le cunoaște. E firesc. Și am spus, domnule, trebuie să ne facem mai bine cunoscuți. Sigur, avem comunicarea strategică, comunicate de presă, interviuri, luări de poziții, conferințe de presă, și așa mai departe. Dar cred că e foarte important ca cetățeanul care plătește taxele și impozitele să vadă direct și cum muncim, cum lucrăm, cum ne organizăm, măcar din când în când, și îi crește această încredere.
Bogdan Chirieac: E important că locuitorul de la Vaslui sau de la Maramureș l-a văzut pe șeful structurii de Poliție din județul său, l-a văzut la această conferinţă.
Cătălin Predoiu: Și o să-l mai vadă pentru că o s-o facem periodic.
Bogdan Chirieac: E vorba și de responsabilizare.
Cătălin Predoiu: Ăsta e al doilea motiv. Pentru a responsabiliza, dacă vreți, aparatul, și de a strânge contactul între cetățean și structurile de forță ale Statului Român, care au ca principală misiune protejarea cetățeanului și a drepturilor lui. Și acest lucru trebuie construit permanent, după părerea mea! Și o relație mai directă între noi, Ministerul de Interne și cetățean, nu poate decât să consolideze această încredere, iar încrederea este un atu, este un argument, e un avantaj în acțiune. Când polițistul, jandarmul, polițistul de frontieră, pompierul salvator intervine în acțiune, pe teren, e important să aibă acolo un cetățean care are încredere în el.
Bogdan Chirieac: Sunt niveluri diferite de încredere: pompierii sunt foarte sus, Poliția Rutieră e foarte jos.
Cătălin Predoiu: Nu știu dacă este așa! Trebuie măsurată treaba asta!
Bogdan Chirieac: Cred că s-a mai măsurat, demult!
Cătălin Predoiu: Nu s-a mai măsurat demult, dar mi-am propus eu acest lucru, să-l facem în partea finală a anului, ca să vedem rezultatul unui efort de un an, un an și mai bine. Dar ce pot să vă spun, este că recent s-a publicat un eurobarometru, deci, un sondaj făcut de…
Bogdan Chirieac: Uniunea Europeană!
Cătălin Predoiu: De Uniunea Europeană,
Bogdan Chirieac: Da!
Cătălin Predoiu: De Comisia Europeană! Și, în ultimele 12 luni, mă bucur să constat că Poliția Română a crescut în încredere, de la 47% la 52 %, este a cincea creștere per ansamblul Uniunii Europene, de la an la an, ceea ce este un semnal că oamenii văd că se fac eforturi.
Bogdan Chirieac: Și încrederea este mai mare în România decât în alte state? Nu cred.
Cătălin Predoiu: Nu! Avem de lucru acolo. Sunt multe state în fața noastră. Dar pe ultimele 12 luni au crescut, s-au au scăzut diverse state. Noi suntem în primele cinci, în ceea ce privește creșterea. Deci: sunt cinci Poliții Naționale, care în ultimele 12 luni, în Europa, au crescut în încredere. Una dintre Poliții este Poliția Română. Și am sărit de la 47% la 52 %. Nu spun că trebuie să ne culcăm pe lauri sau că este un rezultat fabulos, dar e un rezultat bun. Sunt totuși cinci procente, într-un domeniu foarte complicat, cu provocări în fiecare zi, cu zeci de mii de operațiuni, cu zeci de mii de oameni implicați, zilnic, în activitatea aceasta. Vă dau numai un exemplu: în primele șapte luni, am avut în jur de 800.000 de apeluri la SNUAU, la 112, pentru Poliție, pentru pompieri, ambulanță. Pentru toate, adunate.
Bogdan Chirieac: 800.000 înseamnă enorm!
Cătălin Predoiu: Da! O să vedem niște grafice. 300.000 de intervenții în situații de urgență. Pot să vă spun! Acestea sunt! Dar, dacă vorbim de activitatea în primele șapte luni, vedeți că noi am acționat cu cifre importante, în ceea ce privește efectivele. Am avut 23.000 de acțiuni, 23.000 cu efective mărite!
Bogdan Chirieac: 23.000 de acțiuni ale Poliției?
Cătălin Predoiu: Da! Ale forțelor de ordine și siguranță publică. Aici este vorba de Poliție, Jandarmerie, Poliția de Frontieră! Vom avea o cifră, strict, determinată pentru situații de urgență. Și avem, zilnic, în stradă, 26.000 de oameni. Aici includem și situațiile de urgență, în jur de 21.000 de polițiști și de pompieri!
Bogdan Chirieac: Ministerul de Interne este cea mai mare structură din România, în acest sens! Sunteți mai mulți și decât Armata!
Cătălin Predoiu: Cred că 140.000 de oameni, aproximativ!
Bogdan Chirieac: Și Armata are 70.000!
Cătălin Predoiu: E altceva, e altă cifră, e clasificată, nu putem să zicem.
Bogdan Chirieac: Da! Ce ne puteţi spune, da!
Cătălin Predoiu: 140.000 de oameni, per ansamblu. Am avut 19.000 de misiuni de asigurare a ordinii publice și ce aș vrea să remarc, pentru că din cele 870.641 intervenții la 112, deci 4000 – 4088 de intervenții zilnic! Da? La 112! Vă rog să observați că în 73% din cazuri, 74%, fiind vorba de 73,9%, cum arată și graficul, s-a intervenit de Poliție în mai puțin de zece minute, ceea ce este o performanță! Deci se fac eforturi! E bine ca Aparatul să știe că sunt remarcate aceste eforturi. Am cerut continuarea lor! O să discutăm, imediat, și ce ceea ce ne propunem mai departe!
Bogdan Chirieac: Da! Și zona…
Cătălin Predoiu: E important ca oamenii, cetățeanul, să cunoască aceste lucruri!
Bogdan Chirieac: E foarte important! În zona asta, însă, aveți nevoie de oameni suficienți și de dotare suficientă! Pentru asta aveți nevoie de buget! Când spun dotare, mă refer nu doar la mijloace de comunicare auto și așa mai departe, mă gândesc și la uniforme, pistoale, bastoane, ce are Poliția!
Cătălin Predoiu: De acord!
Bogdan Chirieac: Cătușe, benzină, benzină pentru mașină.
Cătălin Predoiu: Da, am trecut și la alte lucruri: la tehnologii de ultima generație, la utilitare, echipare cu tot felul de scannere, la scannere mobile, laboratoare mobile. Adică am crescut această dotare, semnificativ, în ultimii ani. Și în ultimii ani, spun! Și în ultimul an! Deci fondurile, după cum vom vedea, inclusiv cele alocate luptei antidrog, au crescut!
Bogdan Chirieac: Există, și asta voiam foarte mult să vă întreb, există și o colaborare între Poliția Națională și Poliția Locală?
Cătălin Predoiu: Mai e de făcut aici! E de lucru! Părerea mea, acolo trebuie lucrat un pic la cadrul legislativ sub aspectul responsabilizării, integrării eforturilor dintre cele două structuri.
Bogdan Chirieac: Exact asta vreau să vă spun! Sunt mulți polițiști care ies la pensie tineri, sub aspectul echității, și se duc la Poliția Locală!
Cătălin Predoiu: Sunt situații în care remunerația la Poliția Locală e, semnificativ, mai mare decât la Poliția Națională.
Bogdan Chirieac: Poliția Locală ține de localitate și localitatea se află și ea…
Cătălin Predoiu: E de discutat. Cred că e un subiect în sine, Poliția Locală!
Bogdan Chirieac: Merită să-l abordăm, la un moment!
Cătălin Predoiu: Da, poate cu noul Parlament, ne uităm și acolo, în zona aceea!
Bogdan Chirieac: Așa!
Cătălin Predoiu: Bun! Deci, iată, aici avem un grafic în care avem intervențiile pe zona situațiilor de urgență. Am avut 392.000 de intervenții în situații de urgență, deci, în medie 1670 intervenții zilnic. Au fost salvate mii de vieți, în aceste șapte luni. Săptămânal, avem astfel de intervenții. Firesc, acum, ori de câte ori apar cazuri nefericite, crime grave, accidente și așa mai departe, atenția se focalizează pe ele, dar e bine, în același timp, să știm pentru încrederea noastră în instituțiile Ministerului Afacerilor Interne, pentru încrederea noastră în noi, ca societate, să avem mai multă încredere în noi. Suntem o societate, în ansamblu, normală. O societate care funcționează, care are sisteme de intervenție. Ele își fac datoria și sunt oameni nenumărați care sunt salvați. Eu vorbesc de Ministerul Afacerilor Interne, de el răspund!
Bogdan Chirieac: Da, societatea funcționează adesea, în ciuda Statului, nu datorită și datorită Statului!
Cătălin Predoiu: Aici avem un exemplu, cred eu, în care arătăm cu cifre că s-a muncit și s-a muncit și multe dintre astfel de opțiuni, chiar riscând integritatea fizică și viața celor care participă la intervenții!
Bogdan Chirieac: La intervențiile acestea, vreau să vă întreb, că sunt mai multe crime, care rețin atenția publicului, „crima de la Brăila”, a mai fost crima asta, de pe Moșilor, multiplă, avem de-a face cu o creștere a numărului de crime, deci asta e infracțiune gravisimă în România, în momentul ăsta și în general, a numărului de infracțiuni de la viol, iarăși o crimă înspăimântătoare, violul, dar și alte lucruri: furturi, spargeri, tâlhării, chestiuni care țin de Poliție, fundamental, nu, în orice țară a lumi!
Cătălin Predoiu: Bun. Hai să vedem cu ce ne confruntăm! Pe bună dreptate, aceste crime grave, care au fost mediatizate, creează emoție și percepția că e o stare generalizată de insecuritate. Ori, unul dintre rolurile mele, ca ministru și al colegilor, este…
Bogdan Chirieac: Spuneți crimă gravă, fiindcă folosiți termenul american! Crimă este și violul, crima este și…
Cătălin Predoiu: Nu! Folosesc termenul în sensul Dreptului Comun. Infracțiunile cu violență și infracțiunile care presupun afectarea gravă a integrității fizice sau chiar, eu știu, viața. Deci, sunt infracțiuni cu violență, să spunem în limbajul mai tehnic, corect! M-am exprimat, mi-ați cerut să mă exprim mai puțin tehnic!
Bogdan Chirieac: Da, chiar vă rog, mai pentru mine!
Cătălin Predoiu: Așa! Deci, pot crea această stare că trăim într-o societate nesigură, dar eu afirm, pe bază de statistici, că nu e așa. Înțelegând, repet, gravitatea acestor fapte. Și cred că cel mai bine ar fi să ne uităm puțin la această evoluție, care este și pe ecran! Privind starea infracționalității, vedeți că avem în jur de 322.528 fapte penale! Vorbim de primele șapte luni!
Bogdan Chirieac: Stați puțin! În România?
Cătălin Predoiu: Da!
Bogdan Chirieac: În șapte luni, 323.000 de fapte penale, domnule ministru?
Cătălin Predoiu: Da! Dar din ele, infracțiunile despre care vorbeați dumneavoastră, aceste tipuri de cazuri reprezintă sub 1%! Deci, infracțiunile cu violență, 3300! Tâlhăriile au scăzut cu aproximativ 23%, dacă nu mă înșel! Mă uit să dau cifra precisă, aici! 18,9%. Ce infracțiuni au crescut? Evaziunea fiscală 28,4 %!
Bogdan Chirieac: Asta, fiindcă s-au majorat, aberant, taxele și impozitele.
Cătălin Predoiu: Noi ne ocupăm aici de infracțiuni!
Bogdan Chirieac: Știu, dar explicam pentru public!
Cătălin Predoiu: Infracțiuni la Codul Silvic! Au crescut cu 23,3%.
Bogdan Chirieac: Aici, tăierile de copaci sunt înspăimântătoare.
Cătălin Predoiu: Infracțiunile contra mediului, contra proprietății intelectuale. Deci sunt zone în care a crescut numărul de infracțiuni, dar sub aspectul infracțiunilor cu violență sub 1%. Deci e în scădere. La tâlhării, de asemenea.
Bogdan Chirieac: În Uniunea Europeană, cum suntem? Suntem pe unul din ultimele locuri, România e o ţară sigură.
Cătălin Predoiu: Nu chiar.
Bogdan Chirieac: Așa știam.
Cătălin Predoiu: Dau exemplul unei țări de mare prestigiu în Europa și cu o mare influenţă, și nu vreau să dau numele pentru că nu e elegant. Dar o țară în care anul trecut au avut loc 600 de explozii, 600 de explozii asociate traficului de droguri. 600 de explozii. Adică o mașină explodată, un laborator explodat, un local explodat, o casă explodată. Altă țară, 55 de crime grave.
Bogdan Chirieac: În vestul Europei.
Cătălin Predoiu: În vestul Europei. Țară de prestigiu. Eu asta spun, suntem pe unul din ultimele locuri în ceea ce privește violența. Adică siguranța, nivelul de siguranță în România este net superior nivelului de siguranță în alte state vest-europene. Net superior. Iar asta înseamnă și un efort în spate. Nu e vorba doar de faptul că noi suntem pașnici, blajini și, nu știu, mai molcom așa, în comportamentul public. E vorba și de faptul că Poliția e din ce în ce mai prezentă pe stradă, la situații de urgență se intervine prompt, Jandarmeria gestionează admirabil, cel puțin până în momentul ăsta, evenimentele publice. Să vedem cifra lor cât au fost în ultimele 7 luni.
Bogdan Chirieac: Dar spuneați că într-o țară 53 de crime grave?
Cătălin Predoiu: Poliția de Frontieră a redus migrația ilegală cu aproximativ 73% pe un sens de intrare, 80% pe ieșire. Avem poate cea mai sigură graniță din Europa în momentul ăsta. Deci sunt eforturi care se fac. Și e și datoria mea, nu numai… Aici nu e vorba că îmi laud subordonații sau să arăt domnule, uite ce bine facem noi, dar vreau să transmit cetățeanului, societății încredere în acest sistem, spunând în același timp da, mai sunt foarte multe lucruri de făcut și în sistem și în relația sistem-cetățean. Știu că mai sunt multe lucruri de făcut în pregătirea profesională, în dotări, cum ați spus și dumneavoastră. Sunt lucruri care se rezolvă progresiv, uneori, nu se poate rezolva totul deodată sau într-o lună sau într-un an sau nici măcar în 5 câteodată. Însă eu cred că vectorul de deplasare al acestui mamut, care este Ministrul Afacerilor Interne e corect orientat. Și lucrăm mult în… Ați vorbit de video conferința respectivă. Am încheiat, cum închei întotdeauna, cu trei lucruri foarte importante pentru mine: integritatea în sistem și toleranță zero față de corupția din sistem. Știu că sunt cazuri care demonstrează că încă e un deziderat, dar acționăm în această direcție.
E important pentru mine, de asemenea, atitudinea față de muncă. Putem să facem planuri, ședințe, programe, investiții, dotări, ce vreți dumneavoastră… Important este să schimbăm și să îmbunătățim permanent atitudinea oricărui angajat din Ministerul Afacerilor Interne față de muncă. Știu că munca e un concept care, nu știu, a fost aruncat undeva într-un coș de societate noastră după revoluție, în sensul că era un concept promovat de comunism și așa mai departe. Era un cult al muncii și așa mai departe. Una e una și alta e alta. Statele dezvoltate ale UE, statele emergente, statele care progresează în toate direcțiile, sportivii, ce vreți dumneavoastră, fără muncă nu se poate. Fără o muncă serioasă. Deci asta spune… Eu n-am o ezitare să promovez în sistemul pe care îl reprezint și îl conduc, îl coordonez această valoare care înseamnă munca.
Bogdan Chirieac: Dar nu e o divergență munca și lucrul la stat?
Cătălin Predoiu: Nu e de stânga, nu e de dreapta. Nu, cum să fie? În mod normal performanța între public sau în privat trebuie să fie cât mai sus.
Bogdan Chirieac: La privat, da.
Cătălin Predoiu: Și în statele dezvoltate vedeți că… de aceea sunt trecerile din public în privat, în statele mai dezvoltate din Vest, e ceva la ordinea zilei, mai sunt comandate public și așa mai departe. Și osmoza aceasta public-privat ridică, în general, nivelul. Dar să nu teoretizăm prea mult.
Bogdan Chirieac: Și pe zona de politic întâi lucrezi în privat și apoi intri în serviciul public.
Cătălin Predoiu: Da, corect.
Bogdan Chirieac: Știți bine în Marea Britanie, în multe alte țări.
Cătălin Predoiu: Și în România, să știți, sunt cazuri și în România.
Bogdan Chirieac: Sunt puține, sunteți unul dintre ele.
Cătălin Predoiu: Sunt mai multe și vor continua să fie din ce în ce mai multe. Dar să nu divagăm. Deci al treilea lucru pe care am insistat e meritocrație. Iar, un concept care vedeți dacă primul privind conceptul de muncă pare cumva de stânga, deși nu e de stânga, e valoare universală munca. Conceptul meritocratic pare, cumva, mai elitist, de dreapta, iar greșit. Tot universal e și el pentru că omenirea a fost dusă înainte de când e ea și până astăzi, de cei care au meritat recunoștință și recunoaștere din partea societății, care muncesc bine, care performează și trebuie să promovăm valorile. Într-un colectiv sunt oameni care performează mai bine, alții care merg mai încet. Una din datoriile liderului e să îl promoveze pe cel care performează mai bine. Și, da, să se uite și la cel care merge mai încet să-l ajute, să-l stimuleze, să-l preseze, dacă e nevoie, să alerge mai repede, să nu țină plutonul pe loc. Dar cel care e în frunte trebuie să fie cel care are valoare. Ori asta trebuie promovat la fiecare căsuță, la fiecare compartiment.
Bogdan Chirieac: Cum faceți? De pildă, cu șefii de inspectorate. Haideți, la ISU la Moldova…
Cătălin Predoiu: La modul concret orice promovare, orice numire, orice delegare trece prin niște filtre. Tocmai din acest lucru eu nu fac de capul meu, îmi place unul sau îmi place celălalt. Cer informații, verific toate punctele de vedere și al integrității, unde sunt lucruri care nu merg.
Bogdan Chirieac: Știți, dar nu a mai trebuit mărită și…
Cătălin Predoiu: Sunt lucruri care să… dar acesta nu trebuie promovat doar de ministru, secretar de stat sau directorii din minister. Trebuie până jos, acolo, în colectivul de oameni.
Bogdan Chirieac: Nu ar trebui mărită și vârsta de pensionare? Fiindcă aveți oameni în putere care au multă experiență, ca polițist trebuie să capeți experiență ca să capeți nasul de copoi, de cap ca să zic așa,
Cătălin Predoiu: Iarăși îmi place să plec de la realitate.
Bogdan Chirieac: Oamenii sunt… pleacă…
Cătălin Predoiu: Și realitatea ne arată că stimulați de anumite legi adoptate, undeva în zona 2017, foarte multe cadre cu experiență, au plecat din sistem.
Bogdan Chirieac: Din nefericire.
Cătălin Predoiu: Mi s-a spus că în ultimii, și mi s-a spus pe bază documente în minister, eu sunt mai nou acolo, sunt un an și un pic, deci nu pot să spun că știu tot ce a fost în spate.
Bogdan Chirieac: Aveți un defect grav dumneavoastră, știți să citiți.
Cătălin Predoiu: 33.000, 35.000 după alte evidențe, cadre pierdute în ultimii 10-15 ani de Ministerul Afacerilor Interne. Pierdute, în sensul că au plecat din sistem.
Bogdan Chirieac: Și dumneavoastră aveți deficit de personal acum?
Cătălin Predoiu: Sigur. Spre 30%, depinde de armă că mai fluctuează, dar în linii mari suntem în zona 30%, ceea ce e enorm. 30-35% este enorm. Și cu toate acestea, vedeți dumneavoastră, cifrele arată că nu se stă.
Bogdan Chirieac: Și dacă îi angajați mâine pe toți durează 10 ani până capătă experiență, până se așază.
Cătălin Predoiu: Bineînțeles. Plus capacitatea instituțiilor de învățământ, inclusiv la Academie, unde și acolo avem… am mișcat și acolo, am instructat în urmă cu luni de zile și suntem în proces de elaborare a unui concept de reformă a întregului sistem de învățământ din cadrul Ministerul Afacerilor Interne. Am trimis în mod special o delegație, în frunte cu comandantul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza“ în Statele Unite, la FBI. Au vizitat și au studiat și au stat de vorbă cu conducătorii academiei de la Quantico și cu șefii FBI. La fel am prins o delegație cu conducerea ministerului. Deci ne mișcăm și în această zonă.
Bogdan Chirieac: Și vreți să faceți Academia de Poliție precum la Quantico…
Cătălin Predoiu: Nu copiem pe nimeni, dar ne uităm la ce se întâmplă în lume, cum și spunem altora, mai învățăm și pe alții pe aici, pe acolo. Să știți că în zone unde vin alții și se uită la ce facem noi. Inclusiv în ceea ce privește poliție. Cooperările polițienești arată că polițiștii noștri sunt foarte destoinici, calificați și profesioniști. La Frontex suntem cred că a doua cifră ca poliție, ca forță în FRONTEX, pe frontieră. Poliția noastră de Frontieră, exportăm expertiză, ne-au întrebat colegii austrieci cum facem în anumite zone, colaborăm cu ei. Situații de urgență, nu mai spun… Sistemul național unic integrat este studiat la ora asta de două-trei state europene pentru a fi transpus în țările lor. Comisia Europeană, de asemenea, își propune un model în viitor și se inspiră din modelul românesc. Au loc discuții și la NATO pe această zonă de apărare civilă, unde suntem prezenți și acolo. Deci nu numai că învățăm și noi de la alții, dar învață și alții de la noi. Acum, revenind la Academia de Poliție, da, trebuie regândit acolo. Nu se face de azi pe mâine treaba asta, nu doar schimbând 2-3 căsuțe administrative înseamnă că ai și rezolvat o problemă. Și nimeni nu deține toate adevărurile. Ne consultăm, lucrăm, ne stoarcem mințile, vedem concepte, le refacem, le regândim, le discutăm. Toate astea într-un mediu dinamic în care în fiecare zi se întâmplă ceva.
Bogdan Chirieac: Ce faceți cu traficul și consumul de droguri în România?
Cătălin Predoiu: Este și rămâne o prioritate. Rezultatele din ultimele 12 luni sunt îmbucurătoare. Și, după părerea mea, trebuie ridicat nivelul. În sensul că ce am făcut în ultimele 12 luni a fost cer multiplicarea acțiunilor operative și au fost în jur de 1000. Sunt în jur de 60 de grupuri de crimă organizată care propagă traficul de droguri, destructurate la acest moment. Evident, lucrăm și cu procurorii în această privință. Mii de persoane supuse diverselor proceduri judiciare de la percheziții și până la arest la domiciliu sau arest, rețineri și așa mai departe, control judiciar. Am strâns această cooperare cu procurorii.
Bogdan Chirieac: Avem și pe ecran date.
Cătălin Predoiu: Pe ecran avem un grafic, dacă nu mă înșel, vorbește despre grupurile destructurate și vedeți că există o progresie. Și am luat pe 5 ani pentru că tocmai să avem o plajă, s-a mers crescător. Și vom continua. Această ultimă coloană mai mică, pentru că vorbim de primele 7 luni. Avem multe operațiuni în curs care până la sfârșitul anului se vor finaliza. Și a treia coloană sunt convins că la sfârșitul anului va depăși ce avem pe ecran. Dar acolo suntem. 59-60 de grupuri de crimă organizată destructurate înseamnă ceva. Înseamnă sute de oameni implicați în traficul de droguri.
Bogdan Chirieac: 60 de grupuri destructurate.
Cătălin Predoiu: Grupuri, vorbim de grupuri.
Bogdan Chirieac: Deci 60 de grupuri care aduceau droguri în România?
Cătălin Predoiu: Nu mai sunt în momentul ăsta. Nu mai există.
Bogdan Chirieac: Cine știe câte mai sunt…
Cătălin Predoiu: Evident că… Știți care e de fapt fenomenul? Am stat, am obiceiul să discut cu specialiști pentru că nimeni nu le știe pe toate, nu? Și vreau să învăț în fiecare zi. Mi-a explicat că e un fenomen de dispariție, apariție, iar dispariție. Rețelele de traficanți care operează în România nu sunt atât de sofisticate, din fericire, precum altele pe care le vedem și descrise prin filme, producții cinematografice, cărți și așa mai departe sau rapoarte internaționale. Și pentru că mulți dintre cei care trafic sunt și consumatori și atunci e firesc, la un moment dat cad în plasa poliției, se destructurează rețeaua și așa mai departe. Ele se regenerează, iar trebuie să te duci peste ei, și așa mai departe. Ai oameni infiltrați, acoperiți, durează până ajungi.
Bogdan Chirieac: Sunt români? Din cei destructurați, majoritatea sunt români?
Cătălin Predoiu: Sunt români. Dar pentru că ați adus vorba de trafic de droguri și, repet, asta e un parametru grupurile destructurate sunt capturile care au crescut și ele. Pe de altă parte, aici e o discuție întreagă. Am subliniat și la ședința de care vorbeați. Nu vreau să ne descurajăm de faptul că uneori avem capturi mici. Orice captură scoasă din circuit este o viață salvată. Acum câteva zile au fost 1700 de pastile confiscate de droguri de mare risc. Domnule, sunt 1700 de pastile care intrau în 1700 de oameni și începeau să-i distrugă. Există un anumit nivel de cantitate care se trafică pe o piață sau alta. Deci noi când vorbim de zeci de kilograme, de cinci kilograme, de 20, de 189, cum a fost în portul Constanța, în toamna trecută, de heroină, sunt deja capturi importante.
Bogdan Chirieac: Ați capturat 189 kg în Constanța?
Cătălin Predoiu: Da, pe 9 septembrie anul trecut, dacă nu mă înșel.
Bogdan Chirieac: Anul ăsta nu ați capturat nimic?
Cătălin Predoiu: Sunt operațiuni în curs și anul ăsta și am cerut acum la ședință…
Bogdan Chirieac: Că toată lumea arată reflectorul pe portul Constanța că e principala poartă de intrare a drogurilor.
Cătălin Predoiu: Hai să discutăm și această treabă.
Bogdan Chirieac: Haideți!
Cătălin Predoiu: În primul rând, eu am instructat la această ședință Poliția Română să intensifice o dată: contactele cu polițiile naționale, cooperare polițienească pentru a căpăta mai multe informații, pentru că marile cantități care circulă pe mările lumii în containere se găsesc nu doar verificând container cu container. N-ai cum. Anul trecut, prin portul Constanța, au trecut 1.700.000 de containere. O să spuneți: da, dar poliția avea doar un cargo scanner. Bun, mai cumpărăm încă 6, am alocat bani, de unde-de neunde, am făcut rost. Avem 7, putem avea 70. Tot nu poți să controlezi 1.700.000 de containere, deci îți trebuie informație ca să știi. Doi: trebuie să fim conștienți de faptul că aceste mari containere, în general, pleacă din America Latină, America de Sud sau Asia, se îndreaptă către vestul Europei, unde sunt după aceea redistribuite sau invers. Deci ele sunt în tranzit prin celelalte porturi. Marea problemă sunt porturile occidentale. Toate aceste operațiuni înseamnă cooperare polițienească internațională și se intervine la capătul de rețea. Deci fie să intervină unde pleacă acea mare cantitate, fie unde se desface ca să prindă toată rețeaua. Polițiștii noștri sunt implicați în astfel de tipuri de operațiuni și dacă vedeți câteodată la telejurnal, cum se spunea pe vremuri la breaking news, cum se spune astăzi, de operațiune în Olanda sau nu știu în Franța, Spania, sute de kilograme, câte un container, să știți că în unele dintre ele e și munca polițistului român, dar acest lucru se știe mai puțin.
Bogdan Chirieac: E așa bună cooperarea internațională?
Cătălin Predoiu: Da, dar eu vreau să fie mai bună. După aia, Portul Constanța și trebuie să știe lumea, nu Poliția păzește portul Constanța. Am văzut un exercițiu îndoielnic anul trecut de imagine în care s-a plimbat un coleg de-al nostru cu un kilogram de făină prin port spunând: uite, domnule, pot să mă plimb cu droguri în port. Nu poți să te plimbi cu droguri în port, că dacă aveai drog acolo, fii sigur că poliția la un moment dat ar fi știut și te prindea și îți lua kilogramul de drog, care nu-i de făină. Deci e ca și când dumneavoastră vă plimbați cu un pistol de plastic pe stradă și spuneți: uite, pot să mă plimb cu arme. Nu! Cine vă vede, vede că e de plastic și zice: o fi avut și domnul Chirieac o supărare, se plimbă pe stradă cu un pistol de plastic, dar dacă vede cu o armă în mână, sigur vă oprește poliția. Dar portul nu-i păzit de poliție, nici de jandarmerie și nicăieri în lume nu e păzit de polițiști și jandarmerie. E păzit de autoritățile portuare, de companiile care administrează portul. A, există legislație care spune…
Bogdan Chirieac: Și Poliția de Frontieră?
Cătălin Predoiu: …angajezi un paznic la compania dumitale, care administrează portul, păi trebuie să mă treci și pe mine poliție, să-ți dau un rating acolo, să-ți spun e OK sau nu e OK, să îl verific, că poate e parte din nu știu ce rețea de traficant de droguri. Nu se face la noi treaba asta.
Bogdan Chirieac: Și de ce nu introduceți în lege?
Cătălin Predoiu: A, îți faci un dispozitiv… Păi îmi aduceți aminte de alte încercări de a modifica legislația și ați văzut ce reacție am avut. Sunt convins că după ce trece și acest an electoral, se va face legislația și pe această zonă.
Bogdan Chirieac: Dar dacă toate statele au această legislație, prin ordonanță de urgență adoptați chestiunea asta…
Cătălin Predoiu: Până la legislație să vedem cu ce ne confruntăm, ca să știm cum legiferăm și să convingem de acum opinia publică să accepte acest tip de legiferare. Adică dacă vrem cu adevărat o luptă contra drogului, e mult de discutat aici. Ce au constatat autoritățile europene și statele naționale din vest? Că porturile occidentale sunt penetrate masiv de trafic de droguri. Comisarul european, am fost de față la o declarație pe care a făcut-o la Anvers, a spus că Europa este inundată de droguri și cantitățile mari de droguri intră prin porturile vest-europene, de aceea s-a constituit o alianță a porturilor, în care acum sunt cooptate nu mai puțin de 100 de orașe port, inclusiv portul Constanța, cu zone de acțiune pe vamă, poliție și cooperare. Am instructat Poliția Română să intensifice această cooperare pe această zonă. Deci trecem la pasul următor, de aceea am spus că vrea o nouă etapă în această ofensivă. Am acționat și în zona școlilor. Am avut anul trecut în jur de 200.000 de patrule în jurul școlilor. Ce constatăm însă este că, din statistica pe primele 7 luni, 90% din infracțiunile comise în mediul școlar sunt comise în interiorul localului școlar, unde poliția nu e prezentă. Noi putem acolo intra doar cu campanii de promovare. Concluzia este că acest efort de combatere a drogurilor, noi îl ducem și o să-l continuăm. Am alocat fonduri, am și un grafic dacă se poate arăta cu resursele umane alocate, sunt 40% crescute în condiții de deficit, per ansamblu, am crescut cu peste 40% resursele umane alocate combaterii traficului de droguri și cu 20% pe crimă organizată. Dar lupta antidrog va fi câștigată când va fi dată cu aceeași intensitate pe toate fronturile de societate, și educație și prevenție…
Bogdan Chirieac: Aici cine ar trebui să vă mai ajute?
Cătălin Predoiu: Ne ajută ministerele, noi am lansat un plan anul trecut și ministerele au răspuns corect, dar nu-i vorba doar de ministere, de la micro comunități… M-am uitat cu atenție în campanie electorală locală care a trecut, am remarcat la doi-trei candidați, au ridicat această problemă, domnule, să combatem drogurile din comunitate. Deci de la comunități, de la reprezentanții comunităților, primari, planuri locale integrate cu ce facem noi la nivel național și destructurat în teritoriu.
Bogdan Chirieac: Dar totuși ca să înțeleg și eu…
Cătălin Predoiu: Din familie.
Bogdan Chirieac: În școli ziceți că 90% din nenorocire se întâmplă în interiorul școlii, doar 10% în afară unde este poliția.
Cătălin Predoiu: Da, în proximitate.
Bogdan Chirieac: Cum se ajunge în interiorul școlii?
Cătălin Predoiu: Sigur că sunt semnalate, că de aia și știm de ele și le înregistrăm. Dar vreau să spun că asta arată ce? Că trebuie să facem mai multă educație și prevenție, mai multă.
Bogdan Chirieac: Să vă bazați mai mult pe zona de educație.
Cătălin Predoiu: Și prevenție. Și trebuie început și continuat, de început s-a început, având un plan de siguranță în școli. Ministerul de Interne a luat inițiativa anul trecut în toamnă să îl lanseze, au răspuns pozitiv multe ministere, Educație, Cultură, Sănătate, Dezvoltare, până și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a fost cooptat în acest efort.
Bogdan Chirieac: Asta este foarte bine!
Cătălin Predoiu: Este foarte bine și fiecare își face treaba pe zona lui, dar, bun, e o muncă de durată, de ani de zile. Ce vreau eu să spun este că trebuie continuat acest efort. Nu trebuie să fie o chestiune conjuncturală sau de moment pentru că și să presupunem că, nu știu, mâine s-ar rezolva toate problema traficului și consumului de droguri în România, presupunem, e un exercițiu doar ce spun acum. Poimâine am avea din nou problema, știți de ce? Pentru că România nu trăiește pe lună, România trăiește pe pământ.
Bogdan Chirieac: Da.
Cătălin Predoiu: Și vă spun care e situația în euro, citând un raport pe care l-am aici, prezentat la ultimul Consiliu JAI de șeful Europol și care vorbim de trafic de droguri în contextul crimei organizate, pentru că traficul de droguri structurat este promovat de crima organizată, criminalitatea organizată. În ultimul an s-a lucrat cu polițiile naționale, s-a cooptat informație și rezultatele au fost îngrijorătoare. În Europa acționează 821 de mari rețele de traficanți structurate, organizate, cu reguli interne, cu ierarhie…
Bogdan Chirieac: Și poliția le știe?
Cătălin Predoiu: Acum Europol le știe. După ani de zile de eforturi, Europol le știe, deci le știu și polițiile, că vorbim de toată Europa, nu de România.
Bogdan Chirieac: Da, am înțeles!
Cătălin Predoiu: 821, ele însumează în jur de 25.000 de membri. Deci 821 de mafii cu 25.000 de soldați, capo, locotenenți…
Bogdan Chirieac: Deci în medie 30 pe organizație.
Cătălin Predoiu: Vorbim de rețele mari, rețele periculoase. Nu înseamnă că asta e tot. Ăsta-i fenomenul. Ce fac aceste 821 de rețele? Nu numai trafic de droguri. Combină paleta de infracțiuni, trafic de carne vie, migrația ilegală, criminalitate informatică, contrafacere, criminalitatea informatică. Deci toate folosesc deja tehnologie care include…
Bogdan Chirieac: Sofisticată.
Cătălin Predoiu: Sofisticată.
Cătălin Predoiu: Inteligența artificială. O să mă întrebați la ce? Am întrebat și eu, că vă spun că mai informez. Spre exemplu, penetrează sisteme informatice ale justiției și falsifică probe.
Bogdan Chirieac: Extraordinar.
Cătălin Predoiu: Și atunci…
Bogdan Chirieac: Ați avut vreun caz în România?
Cătălin Predoiu: Nu! Dar ce vă spun acum este discutat în Italia, pot să spun asta. Am vizitat și Academia de Poliție din Italia, de Jandarmerie și am discutat acolo cu niște specialiști. Și mi-au explicat acest lucru. Deci e o luptă colosală care se dă în… Mai mult decât atât, aceste rețele nu acționează doar în zona ilegalităților, adică per ansamblu activitatea lor e ilegală, dar folosesc și mijloace legale. Adică parte din activitatea lor folosesc companii legitime înregistrate în țările respective.
Bogdan Chirieac: Pentru spălarea banilor…
Cătălin Predoiu: Sau paradisuri fiscale pentru spălarea banilor. Aparent totul se desfășoară normal. De fapt, în spate este o mare rețea de…
Bogdan Chirieac: O rețea de trafic de droguri.
Cătălin Predoiu: Cum poți să lupți cu un astfel de fenomen? Și asta e interesant în materialul respectiv și într-un fel m-am bucurat să constat că sunt și concluziile pe care le-am avut noi, aici, la nivel național. Păi lupți în două feluri. În primul rând să-ți asumi asta ca prioritate. Doi la mână, să sprijini nu doar din discurs, ci și concret, financiar și logistic. Deci trebuie sprijinit sistemul de ordine publică, siguranță în perspectivă, în toată Europa. Știu că acum la ordinea zilei sunt probleme legate de securitate, deci o politică de război și așa mai departe… și e firesc să fie, pentru că vedem în ce lume trăim. Dar, atenție! Se desfășoară în fiecare zi un război și în interiorul fiecărui stat membru al Uniunii Europene! Este războiul dintre mafii, dintre grupurile de crimă organizată, dintre nelegalitate și legalitate, dintre bine și rău, dintre cetățeanul obișnuit care muncește și cel care îl agresează.
Bogdan Chirieac: Slavă Domnului că în România nu sunt…
Cătălin Predoiu: Deci și acest război trebuie câștigat.
Bogdan Chirieac: … nu sunt atât de violente.
Cătălin Predoiu: Nu sunt, dar nu sunt pentru că ținem și controlul asupra lor.
Bogdan Chirieac: N-au ajuns suficient de mari.
Cătălin Predoiu: A doua concluzie importantă, trebuie dezvoltată o cultură a cooperării polițienești, spune șeful Europol și raportul respectiv. Ceea ce încercăm să promovăm și aici, în interior, o cultură a cooperării între departamente, între instituții, între structurile noastre și structurile…
Bogdan Chirieac: Asta înseamnă încredere. E lucrul cel mai…
Cătălin Predoiu: Am văzut ce înseamnă cooperarea asta pe migrație ilegală.
Bogdan Chirieac: Deci, Italia, Spania, Franța, Germania trebuie să fie sigure, Austria, că dacă dau informațiile Poliției Române, ele nu ajung la infractor.
Cătălin Predoiu: Nu numai că nu ajung, dar i-am ajutat să rezolvăm cazuri grave. La penultima întâlnire pe care a avut-o cu ministrul Karner, mi-a mulțumit personal pentru… și în fața delegațiilor pentru contribuția pe care Poliția Română a avut-o la rezolvarea unui caz grav în Austria. A făcut-o în conferință de presă. Valoarea acestei cooperări polițienești se vede, și spuneam, în combaterea migrației ilegale, pentru că Poliția de Frontieră română a reușit să reducă migrația la 73% pe un sens, 80% pe altul, cooperând cu polițiile de frontieră din Bulgaria, din Serbia, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova. Deci cu toți vecinii noștri cooperăm. Inclusiv am un program pilot care merge foarte bine, dat exemplu la Consiliile JAI, cu Austria, cu care lucrăm foarte bine. Deci aia este baza de la care plecăm.
Bogdan Chirieac: Cum stați cu drugtestul pentru șoferi? Au fost probleme mari.
Cătălin Predoiu: De când a intrat ordonanța în vigoare, lăsați-mă să-mi aduc aminte, sunt 23 de șoferi, dacă nu mă înșel, care au refuzat testarea și 271 care au acceptat.
Bogdan Chirieac: Deci un procent de 10% au refuzat.
Cătălin Predoiu: Discutam cu colegii din minister că au fost mai mulți cei care au refuzat testarea cu etilotest, 26, în perioada asta de referință.
Bogdan Chirieac: Și ce s-a întâmplat? Toți au mers la testare la IML?
Cătălin Predoiu: Avem în materie de permise returnate pentru depășirea termenului de 72 de ore, avem cred că 8 permise, din care două au fost după aceea confirmate.
Bogdan Chirieac: Fiindcă… deci erau drogați pe bune.
Cătălin Predoiu: Se lucrează bine, am început să lucrăm bine și cu INML, deci lucrurile sunt într-un făgaș.
Bogdan Chirieac: Dacă vor fi dotați cei de la INML, dar nu e domeniul dumneavoastră, probabil că și intervalul ăsta se va micșora.
Cătălin Predoiu: Știți că laboratoarele Poliției, asta spun în perspectiva discuțiilor la Parlament asupra ordonanței, laboratoarele Poliției sunt certificate internațional și orice certificat, orice analiză făcută de laboratorul Poliției Române e valabilă și în Franța și în Olanda și recunoscută inclusiv în proceduri judiciare. Sunt și acolo aparate de ultimă generație.
Bogdan Chirieac: Aveți raportul GRECO pe 2022, erați ministrul justiției în acel moment, care salută progresele României și legile adoptate în lupta împotriva corupției.
Cătălin Predoiu: Da, și m-am bucurat să-l văd, pentru că au fost multe dezbateri legate de aceste legi, multă neîncredere. Și a fost destul de greu să convingem că legile sunt bune, că procedura pentru numirea procurorilor este una corectă. Iată că după raportul Comisiei de la Veneția și raportul GRECO certifică faptul că legile din 2022, legile justiției, au fost legi bune. Sunt legi promovate în guvernul Ciucă, votate în Parlament de coaliție. Și astăzi avem și o certificare europeană că s-a lucrat bine.
Bogdan Chirieac: O dublă certificare. România a ieșit de pe toate radarele de stat corupt, este un stat care luptă eficient împotriva corupției, așa spun rapoartele astea. Și ce anume i-a determinat să… adică ce ați modificat în 2022 în acele legi de ne felicită toată lumea?
Cătălin Predoiu: De la procedura de care spuneam, procedurile privind numirea procurorilor de rang înalt care au născut atâtea discuții începând din 2004 chiar, dacă ne uităm retrospectiv, și multe alte instituții legate de managementul instanțelor, legate de inspecția judiciară, chiar de răspunderea magistraților au fost aduse progrese și acolo. Cred că a mai fost ceva la mijloc, faptul că în practică anumite lucruri au mers din bine în mai bine și mai departe. Dar în același timp, sigur, nu mai e domeniul meu și nu vreau să mă amestec în el. Doar atât vreau să spun pentru sistemul judiciar au mare responsabilitate dânșii acum, mare, și în mâinile lor stă credibilitatea acestei puteri pe care o reprezintă dânșii, pe termen mediu și lung. Și asta ține de fiecare dosar, de fiecare minută, de fiecare sentință, de fiecare decizie. Trebuie să pună și ei umărul, s-a investit mult în ei. Statul român, societatea românească a investit mult în sistemul judiciar, nu mă refer doar la bani. A investit energie, susținere politică, legislație, efort diplomatic internațional, recunoaștere în plan intern. Astea sunt investiții făcute de statul român, deci politicienii aceștia, pe care de multe ori îi blamăm de-a lungul anilor. S-a investit și așteptăm acum întoarcerea investiției care nu înseamnă altceva decât o justiție corectă.
Bogdan Chirieac: E un procuror care își face treaba la Spitalul Pantelimon și ne lasă pe toți cu gura căscată și o instanță de judecată care permite unui șef de clan interlop să meargă să-și sărbătorească ziua de naștere în Grecia. Deci pe de o parte, sistemul încearcă, începe să capete încredere, pe de altă parte, primim câte o lovitură de ciomag în felul ăsta.
Cătălin Predoiu: Fără să mă pronunț pe un sistem pe care nu-l mai gestionez, nu e atributul meu, dar spun ce am spus chiar la ședința respectivă colegilor din Ministerul Afacerilor Interne. Transpunând exercițiul pe care îl faceți dumneavoastră. Am spus: unul poate să dărâme munca tuturor! Într-un an sunt sute de mii de oameni care au stat la datorie, unii și-au riscat viața, integritatea fizică, zeci de mii de intervenții, vieți salvate, proprietăți salvate. O muncă teribilă, colosală. Munca asta poate să fie ștearsă din percepția publicului și credibilitatea toată fărâmată de unul singur care greșește.
Bogdan Chirieac: Care apare pe toate ecranele și în toate site-urile patriei. Că site-urile sunt mai importante decât ecranele în momentul ăsta și distruge tot.
Cătălin Predoiu: De aceea liderii sunt importanți, de la toate nivelurile. Noi când spunem lideri ne gândim la marii lideri, marile funcții de reprezentare, demnități publice etcetera. Pentru mine un șef de post e un lider.
Bogdan Chirieac: Și pe comunitatea locală e un lider.
Cătălin Predoiu: Și dacă el e lider, el trebuie să aibă grijă, nu numai să facă fișa postului, să aplice legea, ci să se ducă în acea zonă care, cum să spun, nu e scrisă pe nicio hârtie. El trebuie să lucreze aici și aici, la fiecare subordonat al său. Asta înseamnă să fii lider.
Bogdan Chirieac: Credeți că alegerile parlamentare și prezidențiale vă vor influența negativ în munca de la Ministerul de Interne?
Cătălin Predoiu: Nu, dar vor fi provocări, pentru că suntem implicați nu în procesul electoral în sine, ci asigurarea liniștii și ordinii publice în jurul acestui proces. Sigur, prin Prefecturi, sectorial, pe o anumită zonă, e și ministerul implicat, dar procesul electoral e gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă, însă Ministerul de Interne are un rol esențial în păstrarea liniștii și ordinii publice și a corectitudinii în jurul localului de vot și a campaniei electorale. Anul acesta, în alegerile grupate care au avut loc, n-am avut evenimente extreme, n-am avut cetățeni răniți, loviți, Doamne ferește, decedați. Au fost conflicte care au fost gestionate cu tact și cu pricepere și cred că a mai demonstrat ceva Ministerul de Interne, ca și în alți ani, că poate să fie neutru, stă la mijloc și își vede doar de treaba lui, adică să aplice legea. N-are treabă Ministerul de Interne cu felul în care se votează, opțiuni politice, și așa mai departe. Așa va fi și la următoarele alegeri.
Bogdan Chirieac: Credeți că Nicolae Ciucă are prima șansă să câștige prezidențialele anul acesta?
Cătălin Predoiu: Cred că are cel puțin 50% șanse, dacă nu mai mult, și de la 50%, e un mesaj pe care îl adresez partidului, dacă vreți, fiecăruia dintre noi, trebuie să creștem noi aceste șanse prin tot ceea ce facem, inclusiv în locurile în care suntem fiecare. Unii fac muncă politică, alții fac munca administrativă și, după părerea mea, PNL a demonstrat în momente cheie că se poate mobiliza și poate propulsa candidatul său la victorie. Deci da, cred că poate să câștige, dar trebuie să fie înconjurat de oameni care muncesc, așa cum am muncit și în alegerile trecute, și sunt convins că acest lucru se va face. Și mai trebuie să înțelegem ceva. Trebuie să combinăm munca noastră în partid. Unii facem muncă politică în teren, alții facem muncă politică managerială, alții facem muncă în administrație. E greu să le faci pe toate în același timp, dar dacă fiecare își face mandatul acolo unde e, combinând aceste eforturi, da, putem câștiga și de această dată alegerile prezidențiale cu candidatul nostru Nicolae Ciucă.
Bogdan Chirieac: E mesajul politic cu care închei acest interviu. Un ministru profesionist de la Justiție, de la interne, cel care în fruntea unei echipe, mi-ați atras mereu atenția asupra lucrului ăsta, a ridicat MCV-ul. Chiar ultima întrebare. Când să ne așteptăm la Schengen total? Poporul muncitor, adică și eu vrem să știm.
Cătălin Predoiu: Da, e firească întrebarea. Pe zona tehnică și zona diplomatică, cu tot ce ține de noi, suntem ok.
Bogdan Chirieac: Suntem la zi.
Cătălin Predoiu: Unde trebuie să fim foarte atenți în perioada următoare este la relația Bruxelles-Budapesta și la îngrijorarea unor state legate de instrumentalizarea migrației în nord și în sudul Europei. Deci de acolo pot să apară, hai să spunem, n-aș vrea să le spun factori de risc, dar sunt semne unde trebuie să fim foarte atenți. Altminteri, noi relația o avem foarte bună și cu Comisia și cu Austria și cu Ungaria, toate statele membre. Se lucrează pe toate fronturile de către Statul Român, Minister de Interne, Externe, Guvern…
Bogdan Chirieac: Deci ca să spun așa, anul viitor o coaliție puternică în România ar putea să aibă o șansă să ridice și Schengen-ul terestru?
Cătălin Predoiu: Există șansă să o facem și anul acesta, dar trebuie să fim foarte atenți la anumiți factori evolutivi care nu țin de România sau de voința României.
Bogdan Chirieac: Anul ăsta aproape a trecut din punctul nostru de vedere, să știți.
Cătălin Predoiu: Mai sunt…
Bogdan Chirieac: Patru luni.
Cătălin Predoiu: Importante.
Bogdan Chirieac: Doamne ajută! Vă mulțumim foarte mult! Stimați telespectatori, a fost ministrul de Interne, vicepremier al Guvernului României, domnul Cătălin Predoiu. Încă o dată, vă mulțumim, domnule prim, viceprim-ministru. Cine știe ce premoniție am avut acum…
Cătălin Predoiu: Avem relații bune în Guvern, să știți.
Bogdan Chirieac: Nu am vrut să vă stric relațiile din Guvern sau din partid. Pe curând, stimați telespectatori, rămâneți alături de emisiunea noastră.
–
Sursa – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – mai.gov.ro