În cursul zilei de ieri (09.12.2024), pompierii militari au acționat pentru gestionarea celor 1.525 de solicitări primite din partea populației, ce au constat în acordarea măsurilor de prim ajutor, stingerea incendiilor și operațiuni destinate protecției comunităților. Regiunea București – Ilfov și județele Prahova, Dolj, Cluj, Brașov și Mureș s-au situat în topul zonelor cu cele mai multe intervenții.
În acest timp, acțiunile pentru acordarea măsurilor de prim ajutor reprezintă cea mai mare pondere a misiunilor desfășurate de către salvatori (peste 80%). În urma acestora, 1.305 de persoane au fost asistate medical.
De asemenea, în ultimele 24 de ore, au fost stinse 50 de incendii izbucnite în diverse zone ale țării.
Alături de intervențiile pentru stingerea incendiilor și acordarea primului ajutor, pompierii au gestionat și 183 de misiuni pentru protecția comunităților și a bunurilor acestora, iar pe timpul intervențiilor desfășurate 12 persoane aflate în situații critice au fost salvate.
Totodată, în ultimele 24 de ore, colegii noștri au gestionat 8 cazuri pentru extragerea victimelor blocate în autoturismele avariate din cauza accidentelor rutiere.
Majoritatea incendiilor la locuințe care se produc în această perioadă sunt cauzate de exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor electrice, a sistemelor de încălzire, precum și de neverificarea coșurilor de fum.
Neglijența sau ignorarea regulilor de siguranță și a măsurilor de prevenire pot provoca pagube materiale însemnate, iar în unele cazuri mai grave, pierderi de vieți omenești!
Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt activități esențiale pentru menținerea unei case sigure. Acestea ajută la prevenirea riscurilor de incendiu și la asigurarea unei bune funcționări a instalațiilor de încălzire. Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!
Apelarea la specialişti, atunci când sesizăm probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercusiuni.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență face apel la vigilență și la responsabilizare prin respectarea recomandărilor care contribuie la siguranța comunităților.
Aflați cum să reacționați în caz de nevoie și fiți pregătiți pentru a face față oricărei situații de urgență! Obțineți mai multe informații cu privire la modul de comportare accesând platforma națională de pregătire în situații de urgență, disponibilă la adresa https://fiipregatit.ro .
De asemenea, aplicația pentru mobil DSU poate fi descărcată gratuit din App Store sau Google Play și oferă informații extrem de utile pentru a fi mereu pregătit.
–
Sursa – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – mai.gov.ro