Pe parcursul acestor opt zile, salvatorii din întreaga țară au gestionat peste 13.400 de situații de urgență. Cele mai multe solicitări au fost primite pentru asigurarea asistenței medicale, în urma cărora echipajele SMURD au acordat sprijin pentru aproape 11.600 de persoane. De asemenea, pompierii au intervenit în 29 de cazuri pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere și au desfășurat 1.315 misiuni de protejare a comunităților.
O atenție deosebită a fost acordată intervențiilor pentru stingerea incendiilor, colegii noștri fiind solicitați pentru gestionarea a peste 620 de evenimente, în perioada cuprinsă între 31 decembrie 2024 și 07 ianuarie a.c. Media zilnică a incendiilor are o valoare ridicată, sens în care cetățenii trebuie să manifeste prudență pe timpul utilizării mijloacelor de încălzire și a instalațiilor electrice, pentru a preveni evenimente similare.
Pe lângă misiunile derulate în plan operativ, o atenție sporită a fost acordată prevenirii evenimentelor care puteau fi generate de nerespectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor.
Astfel, pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, în ultimele opt zile, la nivel național au fost derulate 285 de acțiuni de control la operatori economici din categoriile comerț, turism și alimentație publică.
Pe timpul verificărilor, pentru neconformitățile constatate pe linia securității la incendiu, personalul specializat a aplicat peste 750 de avertismente și 165 amenzi, în cuantum de 2 milioane lei. De asemenea, verificările desfășurate au relevat faptul că 65 dintre obiectivele controlate funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Reiterăm faptul că funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu reprezintă o încălcare a legii, iar răspunderea revine exclusiv deținătorilor respectivelor construcții.
Totodată, misiunile colegilor noștri au vizat și obiective cu aglomerări de persoane, iar scopul principal urmărit a fost verificarea respectării numărului maxim de utilizatori, a accesibilității căilor de evacuare, respectiv a echipării construcțiilor cu instalații de protecție împotriva incendiilor.
❗ Pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, la un obiectiv din județul Suceava a fost dispusă măsura complementară de oprire a funcționării, în contextul identificării mai multor nereguli de ordin tehnic (principalele deficiențe fiind neechiparea cu instalaţii de detectare, semnalizare şi avertizare a incendiului și neasigurarea numărului minim de căi de evacuare față de valoare de referință a obiectivului).
Întrucât securitatea celor care aleg să își petreacă timpul liber în astfel de locații este primordială, aceste acțiuni vor continua și în perioada următoare. Nu ne dorim sancționarea încălcărilor, ci constatarea modului în care sunt respectate măsurile de securitate, care să ofere un plus de siguranță pentru fiecare dintre noi.
În continuare, pentru prevenirea evenimentelor care vă pot pune viața în pericol, respectați recomandările noastre, manifestați prudență maximă la utilizarea sobelor sau mijloacelor de încălzire, nu suprasolicitați instalația electrică prin conectarea simultană a aparatelor casnice și nu lăsați copiii nesupravegheați în locuințe.
Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro sau prind descărcarea gratuită a aplicației pentru mobil DSU, din AppStore sau Google Play.
–
Sursa – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – mai.gov.ro