Datele centralizate la nivelul Centrului Național de Conducere Integrată, care monitorizează și coordonează misiunile desfășurate de structurile MAI în context electoral, arată că până la acest moment nu s-au produs incidente care să afecteze procesul de vot.
De la începerea votării au fost primite 162 de sesizări cu privire la săvârșirea unor contravenții sau infracțiuni în legătură cu alegerile parlamentare. 69 dintre sesizări nu s-au confirmat, iar 15 sunt în curs de verificare.
4 sesizări nu erau de competența MAI așa că au fost trimise pentru soluționare către Biroul Electoral Central și către Birouri Electorale Județene.
Polițiștii au întocmit dosare penale cu privire la 45 de posibile infracțiuni și au aplicat 59 de sancțiuni contravenționale: 41 de avertismente și 18 amenzi în valoare de 64.200 de lei.
- Polițiștii din Mehedinți au fost sesizați cu privire la faptul că o tânără ar figura că a votat atât la o secție de votare din Județul Mehedinți, cât și la o secție din Franța. Din verificările efectuate de polițiști s-a stabilit că tânăra s-ar fi prezentat la secția din Franța unde și-ar fi exercitat dreptul de vot. De asemenea, s-a stabilit că la secția de votare din județul Mehedinți, trei femei având diverse calități în cadrul comisiei Secției de vot, ar fi votat fără a avea acest drept și ar fi semnat pe listele electorale, iar ulterior ar fi introdus buletinele de vot în urne, în numele tinerei și al mamei sale, fără ca acestea două fie prezente la secția de votare. Se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot.
- Polițiștii din județul Călărași au fost sesizați prin apel la 112 de către o femeie care a sesizat că a fost agresată de o altă persoană. În urma deplasării la fața locului, polițiștii au constatat ca fapta se confirmă. De asemenea, soțul victimei a formulat un denunț cu privire la un bărbat care ar fi oferit sume de bani pentru a determina cetățenii să voteze un anumit competitor electoral. A fost întocmit dosar penal pentru loviri și alte violențe, precum și pentru coruperea alegătorilor.
- În urma unui apel la 112, polițiștii din Motru, jud Gorj, au fost sesizați de către președintele unei secții de votare cu privire la faptul că unui alegător i-au fost înmânate 3 buletine de vot pentru alegerea membrilor Senatului. În urma cercetărilor, incidentul se confirmă. Până la sosirea echipei operative, cele 3 buletine de vot au fost anulate. A fost întocmit dosar penal.
- Și în Piatra-Neamț, o persoană a primit două buletine de vot pentru alegerea membrilor Senatului. Persoana în cauză a intrat în cabina de vot și și-a exprimat votul pe ambele buletine însă la ieșirea din cabină a fost observată de președintele secției de votare.
- Poliția Municipiului Giurgiu a fost sesizată de către un bărbat, din comuna Ghimpați, cu privire la faptul că se află în fața secției de votare și nu i s-ar permite să voteze. Din verificările efectuate, a rezultat faptul că aspectele sesizate nu se confirmă, bărbatul fiind sancționat cu amendă în valoare de 4.000 de lei pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgențe 112.
- Tot în județul Giurgiu, un bărbat din Călugăreni a sesizat poliția cu privire la faptul că ar fi observat, la o secție de votare, mai multe persoane care ar sfătui alegătorii cu cine să voteze. Întrucât cele sesizate nu s-au confirmat, bărbatul a fost sancționat contravențional.
- Polițiștii din Dâmbovița au fost sesizați cu privire la faptul că o persoană, care are calitatea de observator ar dirija alegătorii și ar sta foarte aproape de cabinele de vot și de urnă, poziție din care ar putea încălca confidențialitatea votului. Din primele verificări polițiștii au stabilit că aspectele sesizate nu se confirmă.
- Un bărbat din București a fost amendat cu 4.700 de lei, pentru încălcarea legislației electorale și tulburarea liniștii publice întrucât, aflându-se în incinta localului de vot, îndemna alegătorii să voteze cu un anumit partid politic, iar la intervenția angajaților MAI a devenit recalcitrant.
- Un bărbat din Timișoara a încercat să voteze având cartea de identitate anulată și a refuzat să se conformeze dispozițiilor președintelui de a părăsi secția de vot.
- În orașul Panciu din județul Vrancea polițiștii au fost sesizați că la o secție de votare o persoană a votat cu cartea de identitate a altei persoane. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru fals privind identitatea.
Vă reamintesc că Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor are program cu publicul până la ora 21 pentru a veni în sprijinul cetățenilor care nu au documente de identitate, dar vor să voteze. În cursul zilei de ieri și astăzi, la nivelul Direcției și al serviciilor județene de evidență a persoanelor au fost eliberate aproximativ 15.000 de cărți de identitate și aproape 560 de cărți de identitate provizorii.
Ultima declarație de astăzi va avea loc la ora 20.
*
**
Ministerul Afacerilor Interne acționează pentru protejarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale omului, apărarea proprietății publice și private, protecția civilă și gestionarea situațiilor de urgență, menținerea ordinii publice, prevenirea și combaterea faptelor antisociale, respectarea regimului juridic la frontierele de stat, gestionarea statutului juridic al străinilor și îndeplinirea altor atribuții potrivit legii.
–
Sursa – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – mai.gov.ro