De la începerea procesului de vot, au fost sesizate 54 de posibile incidente electorale: 26 sunt confirmate, 7 sunt în curs de verificare și 21 neconfirmate.
Trei sesizări au fost transmise pentru soluționare Birourilor Electorale competente.
Angajații MAI au aplicat 5 amenzi în valoare de 15.700 de lei și 17 avertismente.
De asemenea, au întocmit 10 dosare penale.
Câteva exemple de cazuri relevante
- Polițiștii vâlceni fac verificări după ce au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat ar transporta alegători la o secție de votare din comuna Lădești, județul Vâlcea.
- Polițiștii din Dolj au întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la fraudă la vot, pe numele unui bărbat care, deși votase pe lista suplimentară, ar fi încercat să mai voteze o dată pe listă permanentă la o altă secție de votare.
- Polițiștii orașului Amara, jud. Ialomița, au fost sesizați de o persoană în legătură cu faptul că membrii secției de votare la care s-a prezentat nu i-ar fi permis să voteze. Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “Împiedicarea exercitării drepturilor electorale”.
- Un bărbat din municipiul Râmnicu Vâlcea a fost amendat cu 2.000 de lei după ce a sunat la 112 pentru a sesiza faptul că la o secție de votare dintr-o localitate o persoană ar influența alegătorii, dar în urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că aspectele sesizate nu se confirmă.
- În județul Buzău, un cetățean ar fi postat un mesaj pe o rețea de socializare prin care încerca să influențeze alegătorii să voteze o anumită listă de candidați, în schimbul unor beneficii. Polițiștii au demarat verificări urmând ca, în funcție de concluzii, să fie luate măsuri legale.
- Polițiștii din loc Darabani, jud. Botoșani, s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că o femeie, președinte al unei secții de votare, a fost admisă în corpul experților electorali în baza unei declarații în care susținea că nu este membru al niciunui partid politic, dar s-a constatat că, de fapt, este consilier local din partea unui partid politic. A fost întocmit dosar penal pentru fals în declarații și uz de fals.
- Un polițist care însoțea urna mobilă în loc Siliștea, jud Călărași, s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că unei persoane i-au fost înmânate trei buletine de vot. În acest caz a fost întocmit dosar penal pentru fraudă la vot și neglijență în serviciu.
- Polițiștii din Municipiul Galați au întocmit dosar penal pentru fraudă la vot, după ce un bărbat a primit un buletin de vot pentru Senat și două pentru Camera Deputaților, dar în loc să semnaleze greșeala, a votat pe toate cele 3 buletine.
Următoarea declarație va avea loc la ora 17.00.
***
Ministerul Afacerilor Interne acționează pentru protejarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale omului, apărarea proprietății publice și private, protecția civilă și gestionarea situațiilor de urgență, menținerea ordinii publice, prevenirea și combaterea faptelor antisociale, respectarea regimului juridic la frontierele de stat, gestionarea statutului juridic al străinilor și îndeplinirea altor atribuții potrivit legii.
–
Sursa – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – mai.gov.ro