În data de 12 octombrie 2024, Ministerul Justiției, prin Direcția Tehnologia Informației, a încheiat proiectul „Digitalizarea autorităților publice centrale din sectorul judiciar”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Investiția I4 „Digitalizarea sistemului judiciar”, Componenta C7 „Transformare digitală”.
Cu o perioadă de implementare de 21 luni (12 ianuarie 2023 – 12 octombrie 2024), proiectul în valoare de 85.938.468,00 RON, din care valoarea finanțării externe nerambursabile este de 72.217.200,00 RON, contribuie la modernizarea tehnologică a infrastructurii informatice a sistemului judiciar prin:
- înnoirea parcului de stații de lucru din instanțele de judecată și celelalte instituții din sistemul judiciar pentru creșterea randamentului angajaților, creșterea securității în rețea și scăderea consumului de energie electrica;
- înnoirea parcului de laptopuri pentru desfășurarea activităților în regim de telemuncă prin VPN securizat pentru angajații din justiție și din celelalte instituții din sistemul judiciar;
- creșterea disponibilității serviciilor de videoconferință în sistemul judiciar pentru facilitarea accesului populației de la distanță la justiție dar și pentru acoperirea nevoilor de audiere a martorilor sub acoperire. Sistemele de videoconferință sunt necesare în principal pentru înlocuirea sistemelor achiziționate în anii 2007-2008, precum și pentru creșterea capacității de audiere a deținuților din penitenciare prin videoconferință;
- înnoirea și completarea parcului de imprimante și multifuncționale pentru optimizarea fluxurilor de lucru interne derulate pentru digitizarea dosarelor din instanțe,
- asigurarea infrastructurii IT&C necesară digitizării dosarelor din instanțe și celelalte instituții din sistemul judiciar.
Obiectivul proiectului îl reprezintă modernizarea infrastructurii IT prin achiziționarea de stații de lucru (PC-uri) echipate complet, laptopuri, sisteme de videoconferință, multifuncționale, imprimante și scannere, fiind atins prin finalizarea achiziției, furnizării, instalării și configurării echipamentelor.
Datorită acestui proiect, toate instituțiile centrale din sistemul judiciar (Ministerul Justiției, Înalta Curte de Casație și Justiție, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, Autoritatea Națională pentru Cetățenie și Institutul Național de Expertize Criminalistice) și peste 60 de instanțe (curți de apel și tribunale) au beneficiat de îmbunătățirea calității echipamentelor de lucru. Au fost achiziționate și instalate 10.000 de echipamente IT (stații de lucru și laptopuri), iar numărul sistemelor de videoconferință a crescut cu peste 375, facilitând atât audierile la distanță, cât și comunicarea între instituții. Peste 6.500 de echipamente multifuncționale (imprimante) și 400 de scanere au fost achiziționate și incluse în fluxurile de lucru interne.
Investiția în tehnologie a adus nu doar echipamente noi, ci și o schimbare în modul în care se desfășoară activitatea în sistemul judiciar prin creșterea eficienței (procesele interne au devenit mai rapide) și reducerea costurilor (utilizarea echipamentelor eficiente din punct de vedere energetic contribuie la diminuarea consumului de energie). Astfel, contribuția proiectului la indicatorii din domeniul digital este de 100% (prin raportare la valoarea proiectului propus).
Prin finalizarea acestui proiect, Ministerul Justiției își reafirmă angajamentul de a moderniza sistemul judiciar și de a-l aduce în acord cu standardele europene. Digitalizarea reprezintă un pas esențial în acest proces, asigurând o justiție mai rapidă, mai transparentă și mai aproape de cetățeni.
Date de contact pentru detalii suplimentare despre acest proiect: dti@just.ro.
–
Sursa – MINISTERUL JUSTIȚIEI – www.just.ro