La data de 3 februarie 2025, domnul Cătălin PREDOIU, viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne, a efectuat o vizită de lucru la Svilengrad, Republica Bulgaria, pentru a participa la Ceremonia oficială de lansare a activităților Contingentului multinațional de Poliție al Republicii Austria, Republicii Bulgaria, Ungariei și României la frontiera bulgaro – turcă.
Detașarea echipei multidisciplinare constituie unul din angajamentele asumate prin Declarația comună a Austriei, Ungariei, Bulgariei și României agreată la data de 22 noiembrie, la Budapesta.
România participă cu un contingent de 40 de persoane la acest efort de solidaritate, cel mai mare angajament asumat la nivelul statelor contribuitoare.
Patrulele comune sunt instituite în baza unui Aranjament cvadrilateral ce a fost semnat, în aceeași zi, de către șefii structurilor de Frontieră ale celor patru state membre – Ungaria, Austria, România și Bulgaria.
Prin acțiunile sale orientate permanent către o protecție cât mai eficientă a frontierelor, care acum se extind și la granița cu Turcia, România urmărește consolidarea rolului său de contribuitor la securitatea regiunii, a statelor membre și a UE în ansamblul său.
Experiența și eforturile MAI în securizarea frontierelor externe sunt evidente prin reducerea cifrelor de migrație ilegală cu aproximativ 70%, în ultimele 18 luni.
Pentru atingerea acestor valori, MAI a realizat investiții importante pentru protecția tehnologică a frontierei, inclusiv cu finanțare europeană. Au fost primiți aproximativ 40 de milioane de euro de la Comisia Europeană, sumă care a fost suplimentată cu fonduri naționale, inclusiv pentru a echipa frontiera externă cu mijloace de transport performante dotate cu aparatură completă de supraveghere. Totodată, au fost folosite drone, a fost intensificată cooperarea cu toate polițiile de frontieră ale statelor membre și vecine fiind urmărită inclusiv dimensiunea combaterii criminalității transfrontaliere.
Participarea la patrulele comune înseamnă și realizarea unui schimb de bune practici între structurile de frontieră ale statelor participante, ce se vor dovedi extrem de utile în contextul viitoarelor discuții menite să ajusteze acțiunile forțelor operative în context post – aderare deplină a României și Bulgariei la spațiul Schengen.
Activitatea din Bulgaria a mai inclus o vizită a șefilor delegațiilor Austria, Ungaria, Bulgaria și România la Centrul Comun Trilateral de Contact Bulgaria-Grecia-Turcia, situat la Punctul de Trecere a Frontierei Kapitan Andreevo, precum și o întâlnire în format cvadrilateral Bulgaria-România-Austria-Ungaria în cadrul căreia a fost convenită continuarea și consolidarea cooperării în domeniul afacerilor interne pentru implementarea priorităților stabilite la nivel UE, respectiv protecția frontierelor, gestionarea migrației și destructurarea rețelelor infracționale.
***
Anterior deplasării în Bulgaria, ministrul Afacerilor Interne a discutat, prin intermediul sistemului de videoconferință, cu cei 40 de polițiști de frontieră care participă la misiunea de la granița bulgaro-turcă.
Ministrul Cătălin Predoiu le-a mulțumit că s-au oferit voluntari pentru această misiune și le-a urat mult succes, subliniind importanța acestei misiuni în contextul angajamentului asumat de România de a contribui la securizarea graniței externe a Spațiului Schengen. Oficialul le-a cerut polițiștilor de frontieră să își facă datoria cu același profesionalism și implicare de care ar fi dat dovadă în misiunile de la frontiera română atrăgând atenția că prin securizarea graniței bulgaro-turce ei protejează inclusiv frontiera națională.
–
Sursa – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – mai.gov.ro