În perioada 23 – 30 ianuarie 2025, Poliția Română a continuat acțiunile pe linia siguranței școlare în unitățile de învățământ preuniversitar. Acțiunile în sistem integrat vor continua pe tot parcursul anului școlar.
Pentru organizarea și coordonarea activităților desfășurate de structurile cu atribuții și responsabilități în creșterea gradului de siguranță școlară, în anul școlar 2024 – 2025, au fost derulate activitățile circumscrise consolidării climatului de siguranță în mediul preuniversitar, în conformitate cu prevederile Planul național de combatere a violenței școlare.
În perioada 23 – 30 ianuarie 2025, pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a cadrelor didactice, la nivelul structurilor Poliției Române, polițiștii au acționat în dispozitivele de menținere a ordinii și siguranței publice, prin includerea unităților de învățământ preuniversitar în itinerariile de patrulare, în special pe timpul venirii și plecării, la și de la cursuri, a elevilor.
Au fost derulate 3.072 de activități de prevenire și de informare, în cadrul a 2.890 de unități de învățământ preuniversitar, la care au participat 62.138 de beneficiari.
Dintre acestea, la 1203 ore de curs au fost abordate tematici pentru prevenirea infracțiunilor comise cu violență, având ca scop creșterea gradului de conștientizare a efectelor negative ale fenomenului de tip bullying și a celui de violență școlară.
Totodată, pentru conștientizarea riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește consumul și traficul ilicit de droguri/substanțe interzise, au fost derulate 383 de activități, precum și 388 de activități pentru instruirea personalului de pază cu privire la modul de intervenție în diferite situații.
De asemenea, au fost controlate 134 de unități de învățământ preuniversitar pentru verificarea modului de asigurare cu pază.
În urma verificărilor efectuate, au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale, fiind adresate 10 informări și solicitări autorităților și instituțiilor publice cu atribuții specifice privind siguranța în unitățile de învățământ.
Au fost realizate 23 de întâlniri ale Grupului de acțiune constituit la nivelul unităților de învățământ preuniversitar pentru facilitarea comunicării în vederea adaptării măsurilor necesare pentru creșterea gradului de siguranță în mediul școlar, la care au participat polițiști.
Au fost organizate și desfășurate 123 de activități pentru verificarea amplasării corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare, la nivelul trecerilor pentru pietoni, din zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, precum și a 178 de mijloace de transport școlar.
De asemenea, a fost asigurată intervenția la 53 de evenimente sesizate în incinta sau zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, 29 dintre acestea fiind sesizate de cetățeni prin S.N.U.A.U. – 112.
În cadrul Campaniei ,,Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”, în perioada noiembrie 2024 – ianuarie 2025, a fost demarat Concursul național de creație virtuală ,,Vocea ta e soluția”, ce are ca scop stimularea și dezvoltarea gândirii critice, stimularea creativității, cultivarea și dezvoltarea spiritului de competiție și fair-play, precum și a comunicării interpersonale.
La data de 30 ianuarie 2025, cu ocazia Zilei Internaționale pentru Nonviolență în Școală, Poliția Română, prin Direcția Siguranța Școlară, a organizat festivitatea de premiere a fazei naționale a Concursului de creație virtuală, Vocea ta e soluția!
Evenimentul a avut loc la Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne și este subscris Campaniei pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar ,,Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția.”
La eveniment a participat domnul Inspector General al Poliției Române, chestor-șef de poliție Benone-Marian Matei, precum și alți parteneri instituționali, precum Ministerul Educației, care a fost reprezentat de domnul secretar de stat, Sorin Ion.
Concursul s-a adresat elevilor din clasele de gimnaziu și liceu și a constat în realizarea unor reel-uri având temele ,,Prevenirea și combaterea violenței școlare” (pentru elevii de gimnaziu) și ,,Prevenirea și combaterea traficului și a consumului de substanțe interzise” (pentru elevii de liceu).
Câștigătorii Concursului sunt următorii elevi:
pentru ciclul gimnazial:
LOCUL III
echipa de elevi din clasa a VI-a , Școala Gimnazială ,,Dr. Victor Babeș”, Baia Mare, Maramureș, coordonată de doamna profesor Bocut Oana.
LOCUL II
echipa de elevi din clasa a VII-a, Școala Gimnazială ,,Geo Bogza”, Bălan, Harghita, coordonată de doamna profesor Nechifor Angelica-Minodora;
LOCUL I
echipa de elevi din clasa a VII-a, Școala Gimnazială ,,Alexandru Ciucurencu”, Tulcea, coordonată de doamna profesor Paraschiv Nicoleta;
pentru ciclul liceal:
LOCUL III
echipa de elevi din clasa a XI-a, Colegiul Național ,,Spiru Haret”, Târgu Jiu, Gorj, coordonată de doamna profesor Dondera Mitescu Andreea.
LOCUL II
echipa de elevi din clasa a XI-a, Colegiul Național ,,Vasile Alecsandri”, Galați, coordonată de doamna profesor Voinea Mirela;
LOCUL I
echipa de elevi din clasa a X-a, Liceul Teoretic ,,Marin Preda”, Turnu Măgurele, Teleorman, coordonată de doamna profesor Bălașa Cătălina-Simona.
De asemenea, cu toate că nu era prevăzut în regulamentul Concursului, cu sprijinul Asociației ADFABER, a fost oferit un premiul special echipei de elevi din clasa a VI-a, Colegiul Național ,,Vasile Alecsandri”, Galați, coordonată de doamna profesor Oprea Roxana Geanina.
În cadrul evenimentului, Poliția Română, prin Direcția Siguranța Școlară, în parteneriat cu Asociația Happy Minds, a lansat linia telefonică de suport psihologic SCHOOLHUB.
Linia de suport psihologic gratuită este dedicată atât elevilor, cât și părinților și profesorilor care se confruntă cu situații de violență fizică, bullying sau alte forme de violență în mediul școlar.
Ultima parte a evenimentului a reprezentat-o spectacolul de teatru educațional ,,Șapte minute”, un spectacol cu morală, în care actorii-studenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale au delectat participanții la eveniment.
Pentru identificarea și implementarea celor mai bune soluții, necesare asigurării unui climat optim pentru elevi și cadrele didactice în unitățile de învățământ preuniversitar, în scopul creșterii gradului de siguranță în mediul școlar, polițiștii vor continua derularea acțiunilor și activităților specifice pe tot parcursul anului școlar 2024 – 2025.
–
Sursa – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – mai.gov.ro