Ministrul dezvoltării, Cseke Attila, a aprobat Ghidul solicitantului pentru Componentele 1, 2 și 4 ale Programului pentru Eficiență energetică și energie regenerabilă, cofinanțat în cadrul Programului de cooperare elvețiano-român.
Programul conține un grant elvețian de 60 de milioane de franci elvețieni (CHF), din care 55,94 milioane CHF sunt alocați componentelor nr. 1, 2 și 4. Aceste trei componente se adresează unui număr de 72 de unități administrativ-teritoriale potențial beneficiare (atât municipii de rangul 1 și municipii reședință de județ, cât și comunități mai mici și defavorizate) și prevăd implementarea unor proiecte de investiții în infrastructura locală, în cel puțin unul dintre următoarele domenii:
sprijinirea transformării clădirilor publice existente în clădiri eficiente energetic (nZEB);
producția și stocarea energiei geotermale de mică adâncime;
centrale electrice pe apeducte și canalizare;
producerea de energie din deșeuri organice municipale.
”Încurajez unitățile administrativ-teritoriale să depună proiecte care să fie finanțate în cadrul Programului pentru Eficiență energetică și energie regenerabilă, pentru că rezultatul final al unor astfel de proiecte îl constituie îmbunătățirea calității vieții populației, prin creșterea eficienței energetice și promovarea utilizării surselor regenerabile de energie”, a precizat ministrul Cseke Attila.
Ghidul este disponibil pe site-ul MDLPA https://shorturl.at/KiSMo și conține condițiile pe care trebuie să le îndeplinească proiectele și beneficiarii pentru a primi finanțare. Depunerea proiectelor se realizează până la data de 30 iunie 2025.
”Le mulțumesc partenerilor elvețieni pentru implicarea activă atât în procesul de elaborare a programului, cât și în aprobarea acestuia, fiind un program plin de provocări, care vizează creșterea calității vieții populației, cu o componentă adresată comunităților defavorizate, dar, în aceeași măsură, cu accent pe introducerea de tehnologii inovatoare și cu un înalt grad de performanță energetică”, a conchis ministrul dezvoltării.
* * *
Programul de cooperare elvețiano-român se implementează prin intermediul următoarelor componente:
Componenta 1 – Finanțarea investițiilor în orașele mari;
Componenta 2 – Finanțarea investițiilor în comunitățile mai mici și defavorizate;
Componenta 3 – Dezvoltarea capacității manageriale și tehnice pentru orașe și comunități;
Componenta 4 – Schimb de know-how și asistență tehnică din partea partenerilor elvețieni.
Publicat: 23/01/2025
–
Sursa – MINISTERUL DEZVOLTĂRII – www.mdlpa.ro