În data de 31 ianuarie a.c., ministrul justiției, domnul Radu MARINESCU, a participat la reuniunea informală a miniștrilor de justiție din statele membre ale Uniunii Europene, la Varșovia.
În cadrul dezbaterilor, au fost abordate teme de actualitate, precum domeniul cooperării reciproce în aria justiției, consecințele crimelor de război ale Rusiei în Ucraina și viitorul justiției – imaginarea unor noi perspective.
În cadrul primei sesiuni de lucru, ministrul justiției, domnul Radu MARINESCU, a salutat inițiativa Președinției poloneze de a continua discuțiile dedicate domeniului cooperării judiciare, sub umbrela statului de drept. Ministrul justiției a menționat următoarele:
Principiul recunoașterii reciproce se fundamentează pe un grad înalt de încredere între statele membre, care s-au angajat să păstreze și să dezvolte valorile comune prevăzute de Carta UE a Drepturilor Fundamentale și propriile tradiții constituționale.
Din perspectiva României, este în egală măsură esențial ca statele membre și autoritățile judiciare să nu piardă din vedere respectarea principiului cooperării loiale. Acestea trebuie să se respecte și să se ajute reciproc, să adopte orice măsură pentru a asigura îndeplinirea obligațiilor care decurg din tratate sau din actele instituțiilor Uniunii, să faciliteze îndeplinirea de către Uniune a misiunii sale și să se abțină de la orice măsură care ar putea pune în pericol realizarea obiectivelor Uniunii.
La dejunul de lucru, miniștrii justiției au dezbătut subiectul „Viitorul justiției – imaginarea unor noi perspective”, prilej cu care ministrul justiției a precizat că reglementarea juridică actuală este, cu siguranţă, perfectibilă, iar sarcina noastră, ca oameni politici, în calitate de miniștri ai justiției, este să căutăm permanent modalități de a traduce aspirațiile de dreptate și echitate ale oamenilor în norme și instituții funcționale și eficiente. În acest sens apreciem că, în timp ce asigurăm, prin intermediul sistemelor de justiție, respectarea cadrului juridic, la elaborarea acestuia trebuie să ne străduim să oferim cetățenilor șanse egale, prin reglementări juste și echitabile. De aceea, consider că UE ar trebui să încerce să țină cât mai mult cont de perspectivele cetățenilor, îmbunătățind instrumentele de comunicare cu societatea pentru a identifica nevoile acesteia de reglementare.
Nu în ultimul rând, ministrul justiției, domnul Radu MARINESCU, cu ocazia dezbaterilor din cadrul celei de-a doua sesiuni de lucru “Consecințele crimelor de război ale Rusiei în Ucraina”, a afirmat, referitor la sporirea eficienței strângerii și transferului de probe între state, organizații internaționale și organisme internaționale de anchetă, că instrumentele disponibile în prezent, puse la dispoziția SM de Eurojust şi Europol, sunt suficiente.
România a oferit victimelor războiului atât sprijin pentru a avea acces la justiţie, prin intermediul organismelor profesionale (avocaţi, notari), cât şi alte forme de consiliere, prin ONG-uri şi autorităţi române. Acestea au fost, după caz, coordonate cu acţiunile similare ale altor state, membre ale UE şi terţe.
–
Sursa – MINISTERUL JUSTIȚIEI – www.just.ro