La data de 15 ianuarie a.c., polițiștii de imigrări din București au desfășurat mai multe acțiuni pentru gestionarea situațiilor de ședere ilegală și verificarea respectării legislației în domeniul migrației.
- Astfel, aceștia au preluat de la polițiștii de imigrări din Ilfov un cetățean bengalez care se afla în ședere ilegală. Din verificări a reieșit că persoana intenționa să părăsească România prin Aeroportul Internațional Henri Coandă București, având ca destinație un alt stat membru Schengen (Franța). Străinul a fost îndepărtat sub escortă până la punctul de trecere a frontierei, în vederea returnării. Totodată, la ieșirea de pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene, a fost instituită măsura interzicerii intrării în România pentru o perioadă de 1 an și 6 luni, în conformitate cu prevederile OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
În aceeași zi, polițiștii de imigrări din București au depistat un cetățean srilankez aflat în situație de ședere ilegală. Pe numele acestuia a fost emisă o decizie de returnare, cu termen de plecare voluntară de 15 zile. După părăsirea teritoriului statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene, va fi instituită măsura interzicerii intrării în România pentru o perioadă de 6 luni, conform legislației în vigoare.
- De asemenea, la aceeași dată, polițiștii de imigrări au finalizat verificările în cazul unei societăți comerciale din domeniul construcțiilor. Aceasta a fost sancționată contravențional cu o amendă în valoare de 3.000 de lei, pentru că nu a comunicat Inspectoratului General pentru Imigrări, în termenul legal, suspendarea contractelor de muncă pentru trei cetățeni bengalezi pentru care obținuse avize de angajare. Străinii aveau reglementată șederea în România prin intermediul societății respective.
Inspectoratul General pentru Imigrări continuă să desfășoare acțiuni pentru prevenirea și combaterea șederii ilegale, aplicarea legislației în domeniul migrației și monitorizarea activităților angajatorilor care încadrează cetățeni străini în muncă.
–
Sursa – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – mai.gov.ro