Guvernul a decis, în ședința de astăzi, alocarea sumei de 2.175.000.000 de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru continuitatea derulării unor programe de investiții.
Astfel, se vor aloca 1.435.000.000 de lei pentru obiective finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală și Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”, 380.000.000 de lei pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, iar 360.000.000 de lei vor fi destinate proiectelor derulate prin Programul național de construcții de interes public sau social, coordonat de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții.
”Unul dintre obiectivele mele clare îl constituie continuarea proiectelor de dezvoltare în toate comunitățile pentru că doar așa putem contribui la creșterea calității vieții oamenilor, iar sumele alocate astăzi asigură onorarea unor cereri de transfer înregistrate la Ministerul Dezvoltării, pentru realizarea obiectivelor de investiții finanțate prin aceste programe”, a precizat ministrul Marcel Boloș.
Tot astăzi a fost aprobată alocarea a 136,4 milioane de lei în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în 19 unități administrativ-teritoriale pentru care energia termică este produsă din surse diferite (gaze naturale, cărbune, păcură și biomasă).
Un alt act normativ aprobat în ședința de Guvern prevede repartizarea sumei de 203.939.240,55 lei pentru 72 de instituții de cultură (1 ateneu, 3 centre culturale cu statut de teatre, 16 filarmonici, 2 opere și 50 de teatre) care funcționează în subordinea a 47 de unități administrativ-teritoriale din 33 de județe.
”Prin această măsură, venim în sprijinul unităților administrativ-teritoriale pentru care dezvoltarea infrastructurii culturale este foarte importantă, dar care nu au capacitatea financiară de a susține toate cheltuielile legate de asigurarea funcționării și de continuarea investițiilor”, a subliniat ministrul interimar al dezvoltării.
Suma reprezintă 2% din impozitul pe venit de la nivelul fiecărui județ, în perioada 1 august – 6 decembrie 2024, pentru finanțarea instituțiilor publice de spectacole din subordinea unităților administrativ-teritoriale solicitante din județele Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea.
–
Sursa – MINISTERUL DEZVOLTĂRII – www.mdlpa.ro
Marcel Boloș, ministrul interimar al dezvoltării: ”Sprijinim autoritățile locale în continuarea proiectelor de dezvoltare”
0:00
Distribuie acest articol