Ministerul Justiției a găzduit astăzi, 9 decembrie 2024, finala unei noi ediții a Concursului Național de Drept Umanitar și Dreptul Refugiaților – Nicolae Titulescu.
Competiția în cauză este singurul concurs de procese simulate din România și de diseminare a Dreptului Internațional Umanitar și a Dreptului Refugiaților, prin raportare la Drepturile Omului, atrăgând în această sferă demnitari, oficiali, diplomați, judecători naționali și internaționali și reprezentanți ai lumii academice și juridice, de un profil remarcabil.
Concursul a fost organizat în acest an de către Comisia Națională de Drept Internațional Umanitar (C.N.D.I.U.), Ministerul Justiției, Agenția O.N.U. pentru refugiați (U.N.H.C.R.), Universitatea Româno-Americană prin Facultatea de Drept, Societatea Civilă Profesională Beatrice ONIKA-JARKA și Asociații, Joy Legal & Business și Asociația Students in Moots Association. Coordonatorul și managerul de concurs a fost doamna dr. Beatrice ONIKA-JARKA, iar domnul Cătălin OȚEL, secretarul general adjunct al Ministerului Justiției a fost președintele juriului.
Desfășurat în perioada 7 – 9 decembrie 2024, evenimentul a constat în secțiuni interactive, cu tematica „Inteligența artificială – prieten sau dușman în Dreptul Umanitar și Dreptul Refugiaților”, fundamentate pe jocul de rol în fața juriului.
Anul acesta, au fost prezente în concurs 6 echipe, formate din studenți de la Universitatea București, Universitatea Babeș Bolyai, Academia Forțelor Terestre din Sibiu, Academia de Poliție din București, Universitatea Româno-Americană și Universitatea de Stat din Republica Moldova.
În cadrul unei intervenții online din partea doamnei Iulia MOTOC, judecător la Curtea Penală Internațională, fost judecator la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, participanţii au avut ocazia dialogheze pe teme de actualitate ce vizează provocările întâmpinate în cadrul activității Curții Penale Internaționale.
Finaliștii ediției 2024 au fost Maxim CEBAN, Gabriel VEȘCU și Daniel VIȚELAR de la Universitatea de Stat din Republica Moldova și Shara-Maria DĂNOIU, Tudor-Adrian ION și Andrei-Cristian IONESCU de la Universitatea București.
Echipa Universității București s-a clasat pe locul I, obținând Premiul Maxima Cum Laude, iar echipa de la Universitatea de Stat din Republica Moldova s-a situat pe locul II, primind, de asemenea, Premiul Neagu Djuvara pentru cea mai bună echipă în Dreptul Refugiaţilor.
Printre cei care au participat la festivitatea de premiere s-au regăsit domnul Pablo ZAPATA, reprezentant al U.N.H.C.R. în România, şi domnul Lucian BOTEA, lector univ. dr., prorector al Universităţii Româno-Americane.
–
Sursa – MINISTERUL JUSTIȚIEI – www.just.ro