La data de 6 decembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, au pus în executare 61 de mandate de percheziție.
Activitățile au fost desfășurate în județele Bihor, Arad și Timiș, la sediile a 36 de societăți comerciale și la domiciliile a 35 de persoane, precum și la domiciliul unui bărbat, de 55 de ani, din municipiul Oradea, județul Bihor, reprezentant de fapt al 181 de societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală.
Din cercetările efectuate de polițiști a rezultat că, în perioada 2018 – prezent, bărbatul de 55 de ani, împreună cu reprezentanții în drept ai celor 181 de societăți comerciale, coordonați de bărbatul de 55 de ani, ar fi creat și coordonat un mecanism infracțional complex, în domeniul exploatării și comercializării de materiale agregate minerale (nisip, pietriș, balast), în care ar fi fost atrase și implicate 44 de societăți beneficiare și 137 de societăți de „sacrificiu”.
Implicarea societăților „de sacrificiu” ar fi avut atât rolul de a asigura și furniza documentele de livrare/achiziție scriptice pentru societățile beneficiare, obținerea unui preț competitiv pe piață, precum și rolul de a acumula obligațiile fiscale în sarcina acestor societăți, prin transferarea responsabilității achitării TVA-ului de la societățile beneficiare reale, la societățile de „sacrificiu”.
În acest sens, în mod repetat, bărbatul de 55 de ani ar fi înregistrat în evidențele contabile ale societăților beneficiare achiziții fictive de la cele 137 de societăți „de sacrificiu”, în valoare de aproximativ 50.000.000 de lei, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului general consolidat al statului.
Prejudiciul total este estimat, până în prezent, la 9.000.000 de lei, reprezentând TVA.
În urma perchezițiilor domiciliare, efectuate pentru documentarea și probarea activității infracționale, polițiștii de la investigarea criminalității economice au descoperit și ridicat, în vederea cercetărilor, diferite înscrisuri, documente financiar-contabile, ștampile, corespondență și mijloace electronice.
La finalizarea perchezițiilor, vor fi puse în aplicare 30 de mandate de aducere.
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor continuă cercetările, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celor în cauză și pentru recuperarea integrală a prejudiciului cauzat bugetului consolidat al statului.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Persoană de contact – Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor – Comisar șef de poliţie Alina Fărcuța – 0758225611.
–
Sursa – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – mai.gov.ro