Ministra justiției, doamna Alina Gorghiu, a participat astăzi, 28 noiembrie a.c., la Conferința națională „Fortul 13 Jilava: Consolidare, Conservare, Cunoaștere. Transformarea unui monument istoric în destinație cultural-educativă”.
Evenimentul a avut loc în contextul în care, în luna iunie 2024, Guvernul a aprobat prin Hotărâre trecerea Fortului 13 Jilava din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Justiției, prin Administrația Națională a Penitenciarelor – Penitenciarul București-Jilava, în domeniul public al județului Ilfov.
Aceste demersuri au ca finalitate consolidarea, conservarea, restaurarea și valorificarea din punct de vedere istoric, social, cultural și turistic a Fortului 13 Jilava, prin transformarea sa într-o instituție muzeală care să prezinte etapele istorice prin care a trecut această clădire, precum și dramele și ororile regimului totalitar comunist din România.
Intervenția ministrei justiției, dna Alina Gorghiu:
„Bună ziua tuturor,
Mulțumesc pentru invitație. Pică mănușă evenimentul acesta peste contextul prin care trecem și profit de faptul că aveți tineri în sală ca să le spun că istoria trebuie povestită, trebuie spusă și cred că acesta este mesajul zilei de astăzi, în primul rând.
În al doilea rând, Hubert (președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma) spunea foarte bine că dacă vrem să înțelegem ceva din ce trăim va trebui să rememorăm experiențele trecutului, de fiecare dată când avem posibilitatea, pentru că experiențele totalitare, prin care a trecut România, au lăsat urme adânci în societatea românească și trebuie să știți că au fost sute de mii de oameni care au fost în Fortul 13 Jilava, care au fost în alte închisori din România și o să vă pot povesti, la un moment dat, de tot patrimoniul istoric pe care îl avem încă la ANP.
Și să știți că au fost și intelectuali atașați democrației, care au făcut pușcărie în România pe nedrept, au fost și țăranii care se opuneau colectivizării, au fost și veterani de război de pe Frontul de Est și foști membri ai Partidului Național Liberal și ai PNȚ, că lumea uită că am călcat acele pușcării pe vremuri, soții sau fiice ale deținuților politici.
O să vă spun că a fost un act foarte curajos, atunci când Consiliul Județean a solicitat Ministerului Justiției, prin ANP, colegilor de la Cultură, și o salut și pe Raluca Turcan, pentru că și ea a făcut un efort în acest triunghi administrativ instituțional, ca să putem să finalizăm transferul, și am să vă spun că mă bucur că realizăm un lucru extraordinar de bun.
La nivelul ministerului, și în special la nivelul ANP, trebuie spus că deținem o parte importantă din memoria istorică a represiunii legionare și comuniste din România și că susținem, așa cât putem noi, cu bani puțini, dar sper să fie mai mulți curajoși, nu doar Consiliul Județean Ilfov, susținem cât putem demersurile de introducere în circuitul turistic și cultural a monumentelor de acest tip și ne dorim organizarea unor instituții muzeale sau programe culturale cu conținut istoric.
Un singur lucru vreau să vă spun despre Fortul 13 Jilava. Este o închisoare care a fost un loc important în istoria României. A reprezentat un simbol al represiunii comuniste, o temniță de tranzit în care, dragii mei copii, aproape 2 milioane de deținuți au suferit pentru ideile și convingerile lor democratice. 2 milioane!
Cine a avut ocazia să se uite la podeaua tasată de pământ, la paturile de fier sau la fiecare mesaj scrijelit de foștii deținuți politici pe pereți înțelege foarte bine ororile care s-au petrecut acolo.
Mă bucur că astăzi este în administrarea Consiliului Județean și că domnul președinte Hubert Thuma deja are un calendar. E în procedură pentru a realiza această instituție, cred eu, foarte importantă pentru memoria noastră.
Eu sunt din Argeș. Acolo, după cum știți, mai avem un penitenciar foarte important, unde a avut loc „Experimentul Pitești”. Există, de asemenea, Fundația „Memorialul Închisoarea Pitești”. Îi invit pe toți și acolo să vină să viziteze, să vadă cum au fost torturați deținuții politici, studenții de altădată, pentru convingerile, idealurile pe care le-au avut.
La nivelul Penitenciarului Târgu Mureș, în 2022 a fost inaugurat muzeul penitenciarului. L-am vizitat anul trecut, a fost deschis publicului larg, în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor 2024”.
La „Memorialul Închisoarea Pitești” am făcut un protocol, tot anul acesta, și a fost și domul Rizescu (domnul Sergiu Rizescu, fost deținut politic ce a trecut prin închisoarea de la Pitești, când era student) acolo, la deschiderea evenimentului.
Avem, grație Administrației Naționale a Penitenciarelor, adunate din toată țara obiecte originale din perioada comunistă. Familiile celor care au făcut, la un moment dat, închisoare în aceste locuri cumplite ne-au donat obiecte pe care să le putem folosi și arăta tuturor celor participă la aceste evenimente. Deci, ne străduim în scop expozițional, în scop cultural, să punem la dispoziția publicului larg obiecte de inventar din perioada comunistă.
Îmi doresc să văd toate aceste proiecte realizate. E vorba de bani, e vorba de timp, e vorba de curaj, e vorba de inițiativă și astăzi am un sentiment de împlinire că în mandatul meu, alături de președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, alături de Raluca Turcan și alții din instituțiile noastre, am pus umărul la repararea unei nedreptăți și la arătarea adevăratei istorii a românilor. ”
–
Sursa – MINISTERUL JUSTIȚIEI – www.just.ro