Reporter: Stimate domnule Avrămescu, vă rugăm să ne spuneţi care sunt proiectele dumneavoastră ca prim-vicepreședinte ASF?
Gabriel Avrămescu: Am mai multe proiecte pe care aş dori să le derulez în cadrul activităţii mele de la ASF.
În calitate de Prim-vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, voi coordona implementarea la nivel local, pentru cele trei piețe reglementate și supravegheate, a unui amplu proiect european – ESAP (European Single Acces Point), care va oferi acces centralizat la informații relevante din piețele financiare (informații financiare publice și legate de durabilitate cu privire la societățile din UE și de produsele de investiții din UE).
Putem să spunem că ne pregătim de un moment de inflexiune pentru piețele financiare non-bancare, cu beneficii importante atât pentru entități, cât și pentru consumatori.
Platforma ESAP, operată de Autoritatea Europeană de Valori Mobiliare și Piețe (ESMA), va deveni integral operațională în anul 2030. Concret, entitățile raportoare vor transmite datele către organismele de colectare (ASF este unul dintre aceste organisme), iar informațiile aferente vor fi disponibile ulterior, în platforma ESAP, permițând utilizatorilor și potențialilor investitori să aibă acces la acestea în mod rapid și nemijlocit. Informațiile vor fi transmise utilizând formate care vor permite extragerea de date și vor putea fi prelucrate automat.
Pentru implementarea proiectului vor exista cerințe clare, cuprinse în legislația europeană, respectiv ce informații sunt colectate conform prevederilor legislative ESAP, în ce formate trebuie transmise către organismele de colectare, ce tipuri de verificări se aplică, ce metadate trebuie incluse etc. Pachetul legislativ european care guvernează înființarea și implementarea ESAP, la nivelul Uniunii Europene, include Regulamentul (UE) 2023/2859, Regulamentul (UE) 2023/2869 și Directiva (UE) 2023/2864.
Pentru început, la nivelul ASF lucrăm la actualizarea reglementărilor locale cu cerințele legislative europene, pentru a asigura o aliniere completă cu obiectivele ESAP, ce includ centralizarea și accesibilitatea datelor.
O primă bornă în implementarea acestui amplu proiect o reprezintă anul 2026, când va demara colectarea datelor (aferente Fazei I), urmând ca, din 2027, să înceapă publicarea primelor informații în ESAP (de exemplu, pentru piața de capital – date financiare, informații privind vânzarea în lipsă și prospectele de ofertă). În următorii ani, vor fi colectate și publicate în ESAP mult mai multe date relevante din piețele financiare, iar în anul 2030 proiectul va deveni operațional în integralitate, prin publicarea tuturor informațiilor ce intră sub incidența prevederilor legislative ESAP.
Platforma ESAP va oferi acces facil, în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene, la informații publice fiabile și comparabile pentru investitori, agenții de rating, analiști financiari, cercetători, administratori de active financiare, care au nevoie de astfel de date pentru a lua decizii informate.
Reporter: Ce ne puteţi spune despre înființarea sucursalei Institutului de Studii Financiare (ISF) la Chișinău, un alt proiect de care vă ocupaţi?
Gabriel Avrămescu: Am început, în luna octombrie, discuțiile cu partenerii noștri de la Chișinău – Banca Națională a Moldovei și Comisia Națională a Pieței Financiare – pentru înființarea unei sucursale a Institului de Studii Financiare peste Prut, cu scopul de a sprijini Republica Moldova să atingă standardele europene în domeniul financiar non-bancar. Consider că extinderea activității ISF în Republica Moldova reprezintă un pas firesc în contextul apropierii țării de Uniunea Europeană și răspunde necesităților parcursului european al Republicii Moldova în domeniul financiar.
La începutul lunii octombrie am fost la Chișinău, alături de Președintele ASF, Alexandru Petrescu, de Vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu, și de reprezentanții ISF de la București, unde am convenit, cu partenerii noștri instituționali de peste Prut, o strategie de implementare a extinderii activității ISF în Moldova. Acest demers va sprijini crearea unui cadru de evaluare și formare profesională a specialiștilor din piața financiară, dar și parteneriatele academice și instituționale. Acest proiect urmează să devină operațional până la finalul acestui an.
De altfel, Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost parte în derularea proiectului Twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar”, destinat Republicii Moldova și finanțat de UE. Contribuția ASF în cadrul proiectului de twinning a vizat acordarea de asistență oferită autorităților de reglementare din Republica Moldova pentru alinierea legislației naționale la prevederile Directivei Solvabilitate II și Legii RCA. Obiectivul general al proiectului de twinning a vizat sprijinirea Republicii Moldova în implementarea unor reforme legate de Acordul de asociere dintre UE și țara vecină, cu accent pe consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionarea riscurilor în sectorul financiar. Proiectul s-a încheiat cu succes în primăvara acestui an.
Reporter: Care sunt proiectele ASF pe educație financiară?
Gabriel Avrămescu: Educația financiară reprezintă un obiectiv strategic pentru ASF şi, în acelaşi timp, un proiect fundamental, care are drept scop protecția consumatorilor, dar și dezvoltarea pieţelor financiare. Să nu uităm că nu putem vorbi de bunăstare și de o creștere a nivelului de trai în absența educației financiare, capitol la care România, din păcate, nu excelează, însă înregistrează progrese.
ASF are în derulare, încă din anul 2015, un program național de educație financiară care are ca obiectiv principal creșterea gradului de înțelegere a conceptelor și a noțiunilor financiare.
ASF desfășoară programe care acoperă toate categoriile de consumatori, întrucât educația financiară este un proces continuu, indiferent de vârstă și de pregătirea profesională. În ultima perioadă am schimbat abordarea și modul în care aceste proiecte sunt promovate în țară. Proiectele pe care le avem sunt dedicate fie pe categorii de vârstă, fie pe zone ocupaționale. Toate vin să asigure o informație specializată celor trei sectoare – asigurări, piață de capital și pensii.
Astfel că avem programe dezvoltate pentru învățământul preșcolar, preuniversitar, universitar, dar și pentru lectori și cadrele didactice. De asemenea, derulăm în toată țara programe de educație financiară care se adresează elevilor din structurile MAI și MApN sau programe pentru copiii din centrele de asistență socială. Aceste inițiative vin în sprijinul sistemului educațional clasic, prin sesiuni de instruire și resurse adaptate pentru fiecare grupă de vârstă.
Din multitudinea de programe de educație financiară derulate de ASF, aș vrea să subliniez câteva care relevă preocuparea ASF de a ajunge cât mai aproape de toți consumatorii, inclusiv cei din categoriile vulnerabile:
Modulul Toți contăm din cadrul programului Start2Learn (dedicat elevilor de gimnaziu și liceu) – acțiuni de educație financiară pentru elevii din mediul rural, care se realizează cu prezență fizică, având în vedere că mijloacele electronice și de comunicare la distanță sunt mai greu accesibile în comune și sate.
Start4Life – inițiat în 2022, programul se adresează copiilor și tinerilor din centrele de plasament și centrele de zi de tip familial, aceștia fiind un grup vulnerabil din punct de vedere al educației financiare. Distinct de lecțiile de învățare, este realizată anual „o zi interactivă de educație financiară în București“, tip excursie, pentru 20 de copii de la un centru din județul Ilfov.
De la lansarea programelor de educație financiară în 2015 și până în prezent, am avut alături 30 de universități partenere și am ținut cursuri pentru aproximativ 450.000 de elevi, peste 36.000 de studenți și peste 8.000 de profesori.
Un alt proiect important pe care îl derulăm este colaborarea cu Federația Română de Fotbal. În luna mai, ASF și FRF au semnat un protocol de colaborare cu obiectivul comun de a facilita accesul la educație financiară pentru cât mai mulți jucători de fotbal, dar și pentru toți cei care sunt implicați în acest fenomen. Sunt peste 400.000 de practicanți de fotbal în România și credem că aceștia pot deveni vectori de multiplicare în cadrul familiilor și al grupurilor din care fac parte.
În cadrul parteneriatului, loturile naționale de junior și seniori au acces la sesiuni de educație financiară și management al investițiilor. De asemenea, ne propunem să găsim soluții la problemele cu care se confruntă jucătorii în activitate aflați la final de carieră. În plus, pregătim un manual de educație financiară dedicat acestor sportivi, urmând să fie publicat în perioada următoare.
Reamintesc de site-ul nostru www.edutime.ro – o resursă pentru grupurile și sub-grupurile țintă ale Strategiei de educație financiară a ASF. Acesta este constant alimentat cu nou conținut educațional și pedagogic, în care pot fi regăsite resurse educaționale originale, create de ASF pentru toate grupurile țintă vizate.
La nivelul Institutului de Studii Financiare există o dublă componentă – cursuri de formare, certificare și componenta științifică. Noi vrem să dezvoltăm această componentă științifică, vrem să mergem într-o zonă academică, ne dorim să dezvoltăm programe pentru profesioniștii din piață și să investim și în partea de cercetare, ca să putem elabora studii, să facem prognoze prin intermediul ISF.
Reporter: Cum putem crește gradul de educație financiară în rândul românilor?
Gabriel Avrămescu: Rezultatele unui studiu OECD arată că România nu excelează, din păcate, la capitolul educație financiară, însă a înregistrat progrese în acest sens.
România are nevoie acută de educație financiară. Avem nevoie de consumatori care să ia decizii financiare informate. Pentru a ajunge un adult responsabil financiar, independent financiar, care să ia decizii financiare în deplină cunoștință de cauză, educația trebuie să înceapă de la vârste fragede.
În luna aprilie a acestui an, Guvernul a adoptat Strategia Națională de Educație Financiară 2024-2030, proiect de amploare eleborat de Ministerul Educației, Ministerul Finanțelor, BNR, ASF, ARB și ANPC, cu implicarea altor părți interesate, atât din mediul public, cât și cel privat. Strategia conturează viziunea României privind educația financiară pentru următorii ani și conține acțiuni specifice ce urmează să fie întreprinse până în 2030.
În calitate de partener în cadrul Protocolului Național pentru Educație Financiară, ASF își asumă să sprijine implementarea Strategiei prin organizarea de acțiuni, evenimente, programe și campanii de educație financiară, printr-o continuă diversificare și îmbunătățire a acestora.
De altfel, educația financiară este una dintre misiunile fundamentale ale ASF, fiind considerată un vector important de dezvoltare a piețelor financiare non-bancare.
Reporter: Inundaţiile din Brăila şi Galaţi au adus în discuţie asigurarea PAD, care acoperă daunele produse asupra locuinței de inundații (din cauze naturale), cutremure sau alunecări de teren. Oamenii ar trebui să fie conştienţi că o astfel de asigurare îţi oferă o anumită protecţie. Cum putem să îi educăm în acest sens?
Gabriel Avrămescu: ASF derulează de mai mulți ani Caravana PAD, demers de informare și de conștientizare a importanței asigurării obligatorii a locuinței. În ultimele două luni, a avut loc cea de-a VIII-a ediție a Caravanei PAD, în care am explicat care sunt beneficiile acestei asigurări, am încercat să conștientizăm oamenii cu privire la riscurile şi pagubele unui dezastru natural. S-a constatat o creștere a numărului de asigurări PAD după inundațiile de la Galați. Gradul de cuprindere în asigurarea PAD a ajuns la 24% la nivel național, comparativ cu mai puțin de 20% anul trecut.
Ne dorim ca oamenii să înțeleagă că nu trebuie să stai să aștepți de fiecare dată intervenția statului sau a Guvernului, pentru că fondurile sunt limitate și, în momentul în care ai o astfel de asigurare, tu poți să te duci să primești banii direct de la PAID, mai ales că la Galați chiar este un exemplu de bună practică al PAID – în 48 de ore au rezolvat dosarele.
Ce pot să vă spun este că, pe zona de PAD, acolo unde a existat o implicare clară a autorității locale, s-au văzut rezultate, a fost o creștere a numărului de polite. Nu am crezut niciodată în factorul sancționator ca instrument de convingere a populației. Dacă reușim să ajungem să explicăm oamenilor avantajele acestei asigurări, atunci cred că mai repede rezolvăm problema cu vorba bună decât cu biciul.
Din punctul meu de vedere, în ceea ce priveşte PAD, trebuie să existe şi o schimbare de legislație, lucru care a reieșit și de la întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanții autorităților locale. Va trebui să ne așezăm la masa discuţiilor cu reprezentanții structurilor asociative şi trebuie să analizăm dacă valoarea despăgubirii și valoarea primei mai sunt de actualitate.
Trebuie să înțeleagă cu toții că siguranța și protecția sunt mai importante decât orice. Fiecare dintre noi investește într-o casă și poate să vină într-o noapte o inundație sau un cutremur și să nu mai rămână cu nimic.
Reporter: Ce schimbări legislative ar putea fi propuse ca să crească gradul de penetrare?
Gabriel Avramescu: În momentul de față, autoritatea locală nu este implicată în partea de promovare și ar trebui să facem ceva ca să ducem în zona autorității locale și o parte de promovare a acestor produse. În plus, există posibilitatea dată printr-o modificare legislativă din toamna lui 2023 ca salariații din cadrul UAT-urilor sau din structurile subordonate Consiliului Local să poată să încheie polițe PAD. Aici este o discuție legată de incompatibilități, dacă pot sau nu pot, dacă sunt în conflict de interese sau nu. Cred că aici trebuie să venim cu o simplificare a modului în care acești salariați își dobândesc partea de certificare ca să poată să facă distribuție de asigurări.
Reporter: Poate ar trebui ca departamentele de taxe și impozite din primării să vândă polițe PAD, iar cetățenii să beneficieze de anumite reduceri…
Gabriel Avrămescu: Trebuie modificată legislația taxelor și impozitelor locale, legea finanțelor publice locale. Dacă noi reuşim să o modificăm, poate să existe o astfel de facilitate, dar ea trebuie agreată, trebuie să fie un consens în zona asta, pentru că în momentul acesta nu există un mecanism legislativ prin care să poți să permiți o astfel de încasare. Până la urmă, PAID funcționează după regulile unei societăți comerciale. Și atunci eu, ca autoritate locală, prestez niște activități pentru un agent economic.
Dar aceste asigurări pot fi făcute, în schimb, în parteneriat cu furnizorii de utilități. Și noi chiar am vorbit despre o colaborare cu furnizorii de utilități, pentru că furnizorul de utilităţi ajunge în fiecare casă.
Reporter: Ce ne puteți spune despre activitatea SAL- Fin în România? Știu că SAL-Fin este singura entitate de soluționare alternativă a litigiilor din România acceptată de Comisia Europeană pentru a se alătura FIN-NET, întrucât îndeplinește toate condițiile impuse pentru a face parte din această rețea.
Gabriel Avrămescu: Noi vrem să creştem rolul SAL-Fin în România. Numărul de petiții în SAL-Fin poate să reprezinte un element de avertizare cu privire la o denaturare sau o evoluție alarmantă într-o zonă din piață. Important e că SAL-Fin își păstrează independența și vine în sprijinul consumatorilor. Oamenii nu trebuie să mai meargă în instanță ani de zile. Practic, este un instrument care scurtează timpul și oferă o soluție care să fie agreată de ambele părți. Nu mai stăm ani de zile să supraîncărcăm instanțele cu litigii care pot fi soluționate mult mai simplu prin intermediul profesioniștilor. Iar procedura este gratuită.
Reporter: Cum vedeţi reglementarea pe cripto? Cum aveţi în vedere să avertizaţi populaţia cu privire la riscurile de investiţii pe internet?
Gabriel Avrămescu: În primul rând, prin intrarea în vigoare a prevederilor Regulamentului european privind criptoactivele (MiCA), este clar că vom avea o reglementare, al cărei scop final este protecția consumatorului și protecția investițiilor pe care oamenii le fac în zona aceasta.
Este nevoie de o transparentizare, este o nevoie de o mai bună informare. Eu cred că lozinca „Informează-te doar din surse oficiale!“ este cea mai importantă. Și dacă nu am învățat până acum că trebuie să ne informăm doar din surse oficiale sau surse autorizate, va trebui să o facem acum, pentru că există riscuri majore.
Dacă te duci și investești într-o zonă nereglementată, există riscul să pierzi ce ai investit. Trebuie să știm foarte clar în ce investim, cum investim, care sunt riscurile, dacă ne asumăm riscurile. La fel de bine trebuie să știm cum să ne protejăm cibernetic.
Autoritatea de Supraveghere Financiară are în vedere toate aceste chestiuni. Există și o împărțire de responsabilități între noi, BNR și Ministerul de Finanțe. De asemenea, există o colaborare extrem de necesară și de importantă cu autoritățile europene. Și aici aș enumera ESMA, EBA, care sunt instituții către care noi va trebui să raportăm, pentru că este extrem de important să existe această comunicare la nivel european.
Regulamentul MiCA nu este singurul proiect în care sunt implicate și integrate toate piețele europene. Am adus în discuție mai sus și alt proiect – European Single Acces Point.
Reporter: Din ce în ce mai mulți “specialiști” în educație financiară au apărut pe rețelele sociale şi dau sfaturi oamenilor, mai bune sau mai rele. Vreți cumva să reglementați această chestiune?
Gabriel Avrămescu: Repet, recomandarea noastră este ca oamenii să se informeze din surse oficiale și autorizate, de la profesioniștii recunoscuți în piață.
Trebuie să vedem și care este cadrul de reglementare europeană în această speță, dacă mai există și alte state care au reglementat zona de “specialiști” în educație financiară. În momentul în care prestezi o astfel de activitate, ar trebui să te recomande ceva – calitățile tale profesionale și experiența ta anterioară. Dar eu rămân la părerea că fiecare dintre noi, atunci când face o alegere – că investește ceva sau că își face o asigurare – trebuie să citească, să se informeze din mai multe surse, nu doar că te-a convins un filmuleț de pe TikTok.
Reporter: Există din ce în ce mai multe voci care spun că nu vom mai avea pensii de la stat în 2030. Aveţi în vedere promovarea Pilonului III de pensii, pentru ca oamenii să ştie că pot economisi pentru pensia facultativă?
Gabriel Avrămescu: Despre Pilonul III (pensii facultative) vorbesc adesea colegii noștri atunci când susțin cursuri și seminarii de educație financiară. De asemenea, avem și Pilonul IV – pensiile ocupaționale, care reprezintă o soluție pentru perioada de după ieșirea din câmpul muncii.
Reporter: Ştiu că aveţi în vedere relansarea unui program de internship la nivelul ASF.
Gabriel Avrămescu: Am aprobat în Consiliul ASF relansarea unui program de internship. Aşa că vom demara, în foarte scurt timp, un program de internship la nivelul Autorității. Vrem să ne adresăm masteranzilor, pentru că se presupune că există cunoștințele de bază din facultate și acum vorbim despre o specializare în cadrul ASF. Internshipul se va derula de la începutul anului viitor și își dorește să ofere celor interesaţi oportunitatea de a face tranziția de la sistemul de educație către piața muncii. Astfel, masteranzii care vor face parte din acest program, și vizăm de acestă dată și non-economiști (IT, matematică/actuariat), își vor putea dezvolta abilitățile profesionale și vor putea dobândi, implicit, unele practice, specifice activității ASF.
Prin acest program, vrem să creăm un avantaj pentru cei care îl urmează și pentru integrarea ulterioară pe piața forței de muncă. Ei pot să își dezvolte ulterior, inclusiv pe partea antreprenorială, un business cu cei pe care noi îi reglementăm, să fie furnizori pentru Autoritate, la un moment dat. Până la urmă, este o situație win-win pentru că şi pe noi, ca Autoritate, ne ajută să vină un aer proaspăt al Generaţiei Z.
Programul de internship va fi remunerat și are în vedere 20-25 de masteranzi, selectați pe criterii clare (medii și alte performanțe), plus interviu. Vom face selecţia în luna decembrie.
Una dintre concluziile unui studiu realizat de OECD asupra economiei României (2022) relevă că integrarea pe piața muncii a persoanelor cu un nivel scăzut de pregătire, în special tineri, femei și minorități, este încă dificilă. Pentru îmbunătățirea performanțelor pe piața muncii este necesar ca viitorii angajați să dobândească aptitudini adecvate. Avem nevoie de tineri determinați, cu rezultate bune la învățătură, dornici de o viitoare carieră profesională în domeniul piețelor financiare non-bancare.
Reporter: Care este feedback-ul după „Noaptea Albă a Universităților“?
Gabriel Avrămescu: Autoritatea de Supraveghere Financiară a organizat recent, în parteneriat cu ISF, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București și CONAF România, cea de-a patra ediție a evenimentului „Noaptea Albă a Universităților“ – pe 6 noiembrie, la Centrul Universitar Pitești, și pe 7 noiembrie, în Clădirea Rectoratului de la POLITEHNICA București.
A fost un eveniment care a ajutat tinerii să înțeleagă componenta de educație financiară, educație antreprenorială, cum poti să reușești, dar și cum să eşuezi în viață. Practic, ai de ales: ai informația și tu decizi mai departe ce drum vrei să urmezi.
Ediția din această toamnă s-a dovedit a fi un real succes, peste 1.000 de elevi de liceu și studenți au participat în cele două zile la acest eveniment, manifestând interes și deschidere. Aceștia au avut ocazia de a întâlni și de a interacționa cu lideri de succes din diverse domenii de activitate – business, cultură, sport sau showbiz, care au împărtășit din experiența lor și au oferit tinerilor sfaturi valoroase pentru dezvoltarea lor personală și profesională. De asemenea, în zona de Marketplace a evenimentului, participanții au putut interacționa în mod practic și constructiv cu reprezentanții unor mari companii, instituții și asociații și au avut ocazia să descopere aspecte relevante din activitatea acestora.
Dacă judecăm după numărul mare de liceeni și studenți care au participat la această ediție a „Nopții Albe a Universităților“, dar și după reacțiile acestora din timpul și după prezentările speakerilor, putem spune că a fost un eveniment bine primit, care a răspuns interesului acestor tineri. După încheierea prezentărilor, foarte mulți studenți au răspuns invitației la dialog venite din partea speakerilor și au răspuns ofertelor de mentorat care le-au fost adresate.
Mai mult, evenimentul a surescitat interesul și altor potențiali parteneri din zona academică, astfel că o altă universitate de prestigiu din România ne-a contactat manifestându-și dorința și disponibilitatea pentru a organiza în colaborare cu ASF un astfel de eveniment.
Consider că astfel de evenimente sunt extrem de necesare pentru studenți pentru că le deschid perspective noi și le oferă foarte multe oportunități.
Pentru noi este foarte important să avem acest contact față în față cu elevii și cu studenții pentru că educația financiară este o necesitate reală. România stă încă prost la acest capitol. ASF își dorește să meargă cât mai aproape de elevi, de studenți, să atingă cât mai multe grupuri-țintă pentru a reuși să îmbunătățească gradul de educație financiară.
Interviu publicat in Financial Intelligence, 26.11.2024
–
Sursa – AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ – www.asfromania.ro