În data de 25 noiembrie 2024, o delegație a Ministerului Afacerilor Interne, condusă de Cătălin Predoiu, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, a avut o întrevedere cu o delegație a Frontex, condusă de domnul Hans Leijtens, director executiv al Agenției, care efectuează o vizită de lucru în România, în perioada 25-26.11.2024.
Întâlnirea s-a încadrat în acțiunea constantă desfășurată de ministrul Afacerilor Interne pentru promovarea intrării României în Spațiul Schengen și pregătirea tehnică a acestui pas.
„Succesul în dosarul Schengen presupune nu numai acțiuni politico- diplomatice, ci și o întreagă gamă de operațiuni tehnice pe care le dezvoltăm prin Poliția de Frontieră. Este, de asemenea, importantă cooperarea cu FRONTEX și polițiile de frontieră din Bulgaria și Ungaria, Austria și Serbia. Schengen presupune o muncă enormă în teren, realizată excelent de colegii din MAI, Poliția de Frontieră și Poliția Română. Cum am mai spus, desfășurăm un travaliu permanent pentru protejarea frotnierelor, aceasta a fost și este baza dosarului Schengen și a succesului României în acest dosar”, a declarat Cătălin Predoiu.
De asemenea, a fost realizat un schimb de opinii privind subiecte de interes comun în domeniul gestionării frontierelor externe ale UE. Participanții au subliniat relația solidă de cooperare dintre România, prin Ministerul Afacerilor Interne, și Frontex, țara noastră fiind un contribuitor semnificativ la capacitatea operațională a Agenției, atât cu personal, cât și cu echipamente.
În prezent, 16,6% (423 din 2549) din personalul propriu al Agenției sunt români, acest lucru evidențiind efortul semnificativ pe care țara noastră îl face pentru a susține efectiv activitatea Agenției. De asemenea, în ceea ce privește personalul României trimis în acțiuni FRONTEX ne aflăm pe locul trei, cu 119 membri (10,3% din total) și pe locul doi, cu 304 angajați (21,7% din total), în ceea ce privește personalul operațional al corpului permanent, inclusiv membri ai Unității Centrale ETIAS.
Participanții au evaluat stadiul actual și perspectivele cooperării bilaterale, subliniind eficiența măsurilor comune adoptate până în prezent, care au generat rezultate foarte bune și au contribuit la finalizarea celui mai important obiectiv pentru MAI – aderarea la spațiul Schengen.
În cadrul întâlnirii, delegația română și-a exprimat aprecierea pentru oportunitatea de a găzdui sediul Contingentului 1 al Frontex și a reafirmat disponibilitatea transformării acestuia într-un birou antenă, având în vedere poziția geografică a țării noastre, care va facilita monitorizarea și coordonarea operațiunilor într-o regiune cheie, amplificând rolul activ al României în implementarea politicilor europene. De asemenea, România și-a reafirmat disponibilitatea de a găzdui programe de pregătire Frontex, oferind un mediu optim din punct de vedere al infrastructurii și al formatorilor.
Reprezentanții Frontex au apreciat că România este în topul statelor europene care implementează astfel de proiecte și au reiterat sprijinul Agenției pentru aderarea completă a României la spațiul Schengen, angajându-se să sprijine în continuare atingerea acestui obiectiv cu resurse umane și logistice.
S-a convenit continuarea cooperării atât în plan operativ, cât și pe palierul pregătirii specialiștilor din cadrul structurilor de aplicare a legii cu atribuții în managementul integrat al frontierelor externe, returnării și combaterii infracționalității transfrontaliere.
–
Sursa – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – mai.gov.ro