Poliția Română recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să respecte normele legale în vigoare, să adopte o manieră preventivă de condus și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri aflați în trafic.
În conformitate cu prevederile art. 102 alin. (1) pct. 28 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, constituie contravenţie „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate”.
Fapta se sancţionează cu amendă între 1.485 şi 3.300 de lei, precum și cu măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.
De asemenea, conform art. 112 alin. (1) lit. h1 din același act normativ ,,Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reține de către poliția rutieră în următoarele cazuri:
h1) autovehiculul nu este dotat, la circulația pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, cu anvelope de iarnă, iar autovehiculul de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi autovehiculul de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, nu sunt echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune ori nu au montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate;
De asemenea, ,,În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b), c), e), g), h1), k), o), p), r), s) la reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, poliţistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.”
De asemenea, potrivit prevederilor art. 6 pct. 61 din același act normativ, anvelopele de iarnă sunt definite ca fiind „anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, precum și montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite CEE-ONU nr. 54, după caz”.
Conform Directivei menționate, precum și a Regulamentelor nr. 30 și nr. 54 CEE-ONU, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”.
De asemenea, sezonul rece care se apropie poate fi caracterizat de condiții meteorologice nefavorabile circulației rutiere pe autostrăzi, ce pot genera nesiguranță în deplasare.
Caracteristicile traficului rutier din perioada care urmează sunt diferite față de cele obișnuite, întrucât unii conducători de autovehicule nu au experiența conducerii pe autostradă, având tendința de a neglija reguli de conduită elementare, cu efect imediat în planul siguranței rutiere.
Multe accidentele rutiere produse pe autostrăzi s-au întâmplat în zonele unde se circulă cu viteză redusă, pe fondul condițiilor meteorologice nefavorabile (ceață, ploaie torențială, ninsoare, polei).
De asemenea, în unele cazuri, conducătorii auto nu cunoșteau prevederile legale referitoare la utilizarea benzii de urgență sau au ignorat păstrarea unei distanțe corespunzătoare, care să asigure viteza de reacție necesară frânării în condiții de siguranță.
Reamintim principalele reguli care trebuie respectate atunci când vă deplasați pe autostradă:
– Respectarea limitelor de viteză stabilite;
– Păstrarea unei distanțe corespunzătoare în mers, față de vehiculele care circulă în față;
– Interzicerea opririi și circulației nejustificate pe banda de urgență;
– Utilizarea sistemului de lumini pentru avarie, în situația închiderii unei coloane aflate în staționare sau în mișcare cu viteză redusă, pentru atenționarea celor care se apropie;
– Utilizarea luminilor de întâlnire;
– Utilizarea benzii din dreapta a căii unidirecționale pe care se realizează deplasarea;
– Utilizarea centurilor de siguranță și a dispozitivelor de retenție pentru copii;
– Echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă;
– Respectarea indicațiilor transmise de către administratorul drumului prin intermediul panourilor cu mesaje electronice variabile;
– Accesarea secțiunii Infotrafic a site-ului Poliției Române, pentru documentare cu privire la situația circulației rutiere pe ruta de deplasare aleasă.
DRUM BUN!
–
Sursa – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – mai.gov.ro