Ediția de anul acesta a European Cyber Security Challenge – ECSC 2024 (Campionatul European de Securitate Cibernetică 2024) a adus echipei României o clasare pe locul 8 din 37 de echipe participante la competiție (31 oficial și alte 6 state invitate în afara competiției).
Competiția s-a desfășurat în perioada 8-11 octombrie 2024, la Torino, în Italia. Echipa României a fost formată din 5 juniori și 5 seniori, împreună cu rezerve.
Juniorii din echipa României, a căror participare a fost finanțată de către Ministerul Educației, au fost:
-
Alexandru-Darius GHICA (elev, Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București);
-
Vlad-Ionuț SEBA (elev, Colegiul Național „Tudor Vianu” din București);
-
Denis-Cristian VĂȘCUȚĂ (elev, Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București);
-
Vlad-Ștefan MATECIUC (elev, Liceul Teoretic „Callatis” din Mangalia);
-
Robert-Alexandru ANTAL (elev, Complexul Educațional „Laude Reut” din București).
Alături de juniori au participat seniorii – tineri cu vârsta până în 25 de ani, finaliști în Competiția Națională de Securitate Cibernetică (RoCSC):
-
Dragoș ALBĂSTROIU
-
Horia-Teodor NIȚĂ
-
Liviu-Alexandru BUD
-
Matei BUZDEA
-
Marc LUCHIAN
-
Cristian Iulian PAPA
-
Ionuț EPURE.
Elevii participanți la ECSC 2024 au concurat anterior la etapa națională a Olimpiadei de Securitate Cibernetică (OSC), introdusă în calendarul competițiilor finanțate de Ministerul Educației în anul 2023-2024 și organizată pentru prima dată la nivel național în anul școlar trecut.
Pentru a participa la campionatul european, candidații pasionați de cyber trebuie să participe inițial la Campionatului Național de Securitate Cibernetică – RoCSC sau la Olimpiada de Securitate Cibernetică – OSC, competiții organizate de Serviciul Român de Informații (prin intermediul Centrului Național Cyberint), Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI) și Ministerul Educației, împreună cu parteneri privați: Orange România și BitSentinel și cu sprijin semnificativ din partea Cisco, Google, certSIGN, Deloitte, UIPath, Amazon Web Services (AWS), PaloAlto Networks, Clico și Phase.
Competițiile au o etapă online și una finală, desfășurată fizic, în urma căruia este selectat un lot provizoriu al Team România. Ulterior, după un boot-camp intens de pregătire din vară, cei mai buni 10 tineri, alături de rezerve, sunt selecționați să reprezinte România la campionatul european. Tinerii interesați de dezvoltarea abilităților tehnice de profil se pot pregăti pentru Campionatul Național de Securitate Cibernetică sau pentru Olimpiada de Securitate Cibernetică pe platforma educațională online CyberEdu, un spațiu digital de antrenament în care se regăsesc majoritatea exercițiilor propuse în edițiile anterioare ale ROCSC și ECSC, dar și alte exerciții construite pentru competiții de securitate cibernetică internaționale.
Organizarea OSC la nivel național și participarea României la ECSC se datorează unui parteneriat între instituții publice și private, o colaborare pe care Ministerul Educației o susține, pentru a fi extinsă și în cazul altor proiecte, în beneficiul copiilor și al tinerilor.
–
Sursa – MINISTERUL EDUCAŢIEI – www.edu.ro