Procesul de modernizare a sediului Judecătoriei Carei, din județul Satu Mare, a fost finalizat, după o investiție de aproximativ 15 milioane de lei, finanțată de Banca Mondială. Cu ocazia inaugurării, ministra Justiției, dna Alina Gorghiu, a transmis un mesaj video, prin care subliniază necesitatea continuării investițiilor în infrastructura judiciară.
Mesajul ministrei justiției, dna Alina Gorghiu, cu ocazia inaugurării sediului Judecătoriei Carei, județul Satu Mare:
„Doamnelor și domnilor,
Vă rog să îmi permiteți să vă adresez pe această cale un mesaj de salut și de succes în activitatea pe care o desfășurați!
Investițiile majore în infrastructura judiciară reprezintă o prioritate a acestui mandat pentru mine, ca ministru. De aceea fiecare moment în care un proiect major este finalizat, așa cum stau lucrurile astăzi cu sediul Judecătoriei Carei, reprezintă o mare bucurie.
Acum câteva zile a avut loc un eveniment similar la Judecătoria Toplița care se adaugă noilor investiții de la Târgu Lăpuș, Târgoviște, Slatina, Costești, Horezu, Târgu Mureș sau Târgu Jiu.
Împreună, aceste investiții deservesc zeci de comunități locale cărora acum li se adaugă cele 86 de localități sătmărene arondate Judecătoriei Carei. Și zeci sau sute de mii de cetățeni din diferite părți ale țării care plătesc taxe și impozite și care vor beneficia, în calitate de justițiabili, de un serviciu public de calitate.
Acestea, în timp ce magistrații și personalul auxiliar din aceste instanțe vor avea condiții de lucru mai bune.
Stimați invitați,
Sediul Judecătoriei Carei are o valoare istorică și arhitecturală fiind o clădire monument-istoric, construită în urmă cu peste 130 de ani. Un simbol pentru comunitatea locală.
„Schimbarea la față” a fost posibilă în urma unei investiții de aproximativ 15 milioane de lei, finanțată de către Banca Mondială, în cadrul Proiectului de Îmbunătățire a Serviciilor Judiciare. Și folosesc această ocazie pentru a transmite mulțumiri reprezentanților Băncii Mondiale pentru că au făcut posibil un demers ce răspunde nevoilor societății actuale.
Ne dorim să menținem ritmul investițiilor în perioada următoare, să continuăm proiectele în curs și să demarăm altele noi. Este deosebit de important faptul că anul acesta, de exemplu, statul român, prin Ministerul Justiției, asigură, pentru prima dată, resurse financiare pentru un nou sediu al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Vorbim despre 25 de milioane de lei – o investiție importantă, care vizează consolidarea capacității instituționale a Instanței Supreme, o instituție fundamentală pentru sistemul judiciar românesc. Mi-am asumat această obligație în mandatul meu de ministră a justiției și mă bucur că este un obiectiv îndeplinit!
Investițiile în infrastructura judiciară vor continua în toată țara. Echipa mea de la Ministerul Justiției face, vă asigur, toate eforturile pentru ca 3 noi obiective de investiții să prindă contur anul acesta. Vorbesc de Palatul de Justiție din Hunedoara, în care vor funcționa Tribunalul și Judecătoria, sediul Judecătoriei Hârlău, din Iași, și cel al Judecătoriei Dragomirești, din Maramureș.
Programul de care, însă, mă simt cel mai apropiată, ca femeie și ca mamă, este cel prin care îmi doresc să dotăm parchetele și instanțele cu săli de audiere, amenajate în mod special, pentru victimele minore, pentru a nu le expune unor traume suplimentare. Justiția trebuie să aibă și o „față” mai prietenoasă, mai ales pentru copii și tineri, iar cei care-i calcă pragul să se simtă în siguranță.
Stimați reprezentanți ai sistemului judiciar,
Investim în infrastructură dar știm foarte bine că resursa umană reprezintă „inima” sistemului și joacă un rol esențial pentru înfăptuirea unei justiții de calitate. Vorbesc despre dumneavoastră!
Statul român a făcut eforturi considerabile pentru a aduce noi magistrați în sistem și vă asigur că le vom face în continuare. De ani de zile s-au acumulat probleme sensibile, de la de supraaglomerarea instanțelor, scheme reduse de personal, lipsa unor sedii de instanțe moderne. Le rezolvăm, treptat, pe toate!
Ne luptăm pentru a soluționa aceste probleme și anul acesta lucrurile s-au îmbunătățit în ceea ce privește resursa umană. La începutul anului erau vacante 1164 de posturi de judecător și 980 de posturi de procuror pentru ca la finalul lunii septembrie 2024, să ajungem la 744 de posturi vacante de judecător și 776 de posturi vacante de procuror.
Deci avem o perspectivă că situația posturilor vacante va fi soluționată în următorul an!
Închei acest mesaj către dumneavoastră și către cei care își desfășoară activitatea aici urându-vă succes în această instituție, echilibru și sănătate!”
La evenimentul oficial de inaugurare a participat dl Ion-Claudiu Teodorescu, Secretar general al Ministerului Justiției.
Modernizarea sediului Judecătoriei Carei a fost realizată în cadrul Proiectului de Îmbunătățire a Serviciilor Judiciare (JSIP), finanțat de Banca Mondială și implementat de Ministerul Justiției – Direcţia de Implementare a Proiectelor Finanţate din Împrumuturi Externe (DIPFIE).
În incinta Judecătoriei Carei, în a cărei rază de competență teritorială sunt arondate 86 localități și pe rolul căreia sunt înregistrate, anual, peste 4.000 de dosare, au fost amenajate, printre altele, 4 birouri pentru judecători și 6 pentru grefieri, au fost suplimentate spațiile de arhivă și au fost montate sisteme de supraveghere video, un lift și dotări moderne privind protecția și siguranța la incendiu.
Constructorul a fost desemnat câștigător în urma unei licitații competitive internaționale, executând reparații capitale, dar și lucrări de modernizare și amenajare a sediului Judecătoriei Carei. Contractul prevede și o perioadă de garanție de 5 ani, interval în vor putea fi semnalate eventuale defecte, acestea urmând a fi remediate pe cheltuiala proprie a constructorului.
Valoarea totală a obiectivului de investiții s-a ridicat la 15.348.093,54 lei, cu TVA, incluzând atât cheltuielile cu finanțare de la Banca Mondială, cât și pe cele cu finanțare de la bugetul de stat.
–
Sursa – MINISTERUL JUSTIȚIEI – www.just.ro