Polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, au continuat cercetările într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată, prejudiciul cauzat bugetului de stat, în cadrul acestui dosar penal, fiind estimat la aproximativ 1.609.000 de lei.
Cercetările și investigațiile desfășurate au condus și către alte persoane, bănuite de săvârșirea infracțiunilor.
În acest context, astăzi, 2 octombrie 2024, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au pus în executare 31 de mandate de percheziție domiciliară și 15 mandate de aducere, în municipiul București și județele Neamț, Satu Mare, Ilfov și Dâmbovița, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.
În fapt, în perioada 2021 – 2023, persoanele cercetate ar fi creat și implementat un mecanism prin care ar fi diminuat semnificativ taxele și impozitele datorate, prin declararea unor achiziții fictive, ce nu au la bază operațiuni comerciale reale, de la mai multe societăți furnizoare, provocând astfel un prejudiciu bugetului de stat.
În baza mandatelor de aducere și în baza citațiilor, 15 persoane au fost conduse la audieri, în vederea stabilirii cu exactitate a situației de fapt și în vederea continării cercetărilor.
În cauză au fost identificate și ridicate mai multe bunuri de interes, printre care sume de bani, precum: 139.595 de euro, 1.500 de dolari și 169.900 de lei, dar și șase arme care nu respectau condițiile de depozitare, iar muniția aferentă fiind interzisă la deținere.
Precizăm faptul că, la data de 5 martie 2024, în cadrul acestui dosar au mai fost efectuate alte 27 de percheziții domiciliare. Prejudiciul cauzat bugetului de stat, în acel moment, era de 11.974.000 de lei, rezultând un prejudiciu total cauzat bugetului de stat în valoare de 13.583.000 de lei.
Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.
Actiunea a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Poliției Capitalei, precum și de sprijinul Inspectoratelor de Poliție Județene Neamț și Satu Mare.
Facem precizarea că efectuarea percheziţiei domiciliare este un procedeu în cadrul procesului penal reglementat de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
–
Sursa – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – mai.gov.ro