Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, au efectuat activități în cadrul unui dosar privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de mare risc și efectuare, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, ultimele două în formă continuată.
Din cercetările efectuate a rezultat faptul că, în perioada mai – septembrie 2024, în baza unor relații de rudenie și încredere, 4 persoane (dintre care două se sustrag urmăririi penale) ar fi constituit un grup infracțional organizat în scopul comercializării de droguri de mare risc și substanțe psihoactive.
Astfel, sub coordonarea liderului, persoanele în cauză ar fi procurat și vândut diferite cantități de alpha-PHiP și N-Ethylnorpentedrone (drog de mare risc și substanță cu efect psihoactiv) către consumatori din municipiul București, inclusiv în zona Centrului Vechi, și județul Ilfov.
În cursul zilei de ieri, 12 octombrie, au fost puse în executare 2 mandate de percheziție domiciliară, fiind descoperite și ridicate 2 pungi din plastic conținând o substanță albă, 56 pliculețe tip ziplock având în interior același tip de substanță, un cântar electronic, o sumă de bani în lei, precum și alte mijloace de probă.
La aceeași dată, procurorii D.I.I.C.O.T – Structura Centrală au dispus reținerea a două persoane cercetate, pentru 24 de ore.
A fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă a persoanelor reținute, pentru 30 de zile.
De asemenea, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au formulat propunere de arestare în lipsă a celor 2 persoane care se sustrag urmăririi penale.
Ulterior, instanța a dispus arestarea preventivă a uneia dintre persoanele reținute și măsura arestului la domiciliu față de cealaltă persoană, cu privire la ultima dispoziție, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală formulând contestație.
Propunerea vizând persoanele cercetate care se sustrag urmăririi penale se află pe rolul instanței.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
–
Sursa – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – mai.gov.ro