Elevii și părinții acestora sunt principalii parteneri ai Ministerului Afacerilor Interne în obținerea unui climat de siguranță crescută în școli și în afara acestora și, în general, pentru copii și tineri.
Reprezentanții Federației Naționale a Părinților și ai Consiliului Național al Elevilor au răspuns parteneriatului propus de MAI în scopul eficientizării activităților de prevenire și combatere a faptelor antisociale comise de minori sau îndreptate împotriva minorilor.
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne
„Este clar că nivelul de siguranță în școli, pe străzi, în general în societate nu poate crește decât printr-o cooperare între instituțiile statului și cetățeni, structurați în formele de societate civilă, alte instituții de drept privat și așa mai departe. Prin urmare, nici dacă vorbim de trafic de droguri, nici de ființe umane, nici de alte tipuri de criminalitate, noi, ca societate nu ne putem atinge obiectivul dacă nu conjugăm efortul instituțiilor statului. Aici vorbim de Ministerul Afacerilor Interne cu efortul școlii, al părinților, al elevilor și de aceea mă bucură că avem aici și structuri al Ministerului Afacerilor Interne reprezentate la vârf după cum vedeți, la nivelul conducerii ministerului, ministru, secretar de stat dar și șefi de arme. Însă avem prezenți, și mă bucură acest lucru, și reprezentanți ai școlilor, și reprezentanți ai elevilor și înțeleg că sunt și reprezentanți ai părinților.”
Eugen Ilea, Federația Națională a Părinților:
„ Federația Națională a Părinților PROEDU s-a implicat, am avut acțiuni, avem în continuare și motivația pentru care ne-am implicat a fost pentru că… vorbea cel de la Consiliul Național Elevilor de informarea părinților….informări au fost făcute în ani de ani, an de an, atâtea entități au făcut informări. Se pare că mentalitatea aceea ”mie nu mi se întâmplă” încă n-a dispărut la nivelul mentalității părinților și ăsta este motivul pentru care ne-am dori să schimbăm această mentalitate.
Am avut copii care au spus că nu au stat de vorbă cu părinții nici măcar o dată pe săptămână. Iată aici ruptura. Și atunci trebuie să mergem mai întâi la familie și pe urmă să facem toate celelalte acțiuni. Și mă bucur că în sfârșit autoritățile au ajuns la concluzia că trebuie să fim cu toții, împreună să facem lucrurile acestea. ”
Irimia Teodor, Consiliul Național al Elevilor:
„E sincer o bucurie să observăm pe ecranul din față un logo realizat de elevi. Este acolo jos Siguranța Școlară, este un logo realizat de elevi, făcut de niște elevi de la o școală gimnazială. Este o bucurie. Am fost chiar în juriu când s-a jurizat acest logo. Este o bucurie să vedem că elevii sunt implicați în ceea ce practic este o campanie pentru ei.
Vorbim tot mai mult de siguranță, de ce înseamnă combaterea traficului, doar că ne axăm foarte mult pe tineri, dar aș vrea să atrag un pic atenția cu un anumit lucru. Ar trebui să ne axăm un pic mai mult și pe informarea părinților, mai ales în ceea ce privește traficul de substanțe, pentru că în momentul în care un tânăr devine consumator, părintele nu știe la ce este expus tânărul. Ar trebui să ne uităm și în zona de informare asupra părinților, un părinte să știe exact ce are de făcut în acea situație.
Într-adevăr, în momentul de față, ceea ce se întâmplă, faptul că noi suntem aici prezenți, faptul că în fiecare județ vedem că Ministerul Afacerilor Interne, dar mai ales Poliția, este partener al Consiliului Elevilor, este un lucru îmbucurător pentru noi. Este o dovadă clară că Poliția Română este preocupată de vocea elevilor și cu această ocazie dorim să vă mulțumim pentru acest lucru și să salutăm în continuare acest proiect și aceste inițiative care arată, încă o dată, că suntem pe drumul cel bun.”
Ieri, 2 septembrie 2024, a fost lansată campania realizată de Poliția Română cu sprijinul Corpului Național al Polițiștilor, intitulată „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”, destinată conștientizării minorilor asupra faptului că pasivitatea în fața agresiunilor și infracțiunilor însemnă încurajarea acestui fenomen.
Alexandru Leuțu Cotroceanu, director Direcția Siguranță Școlară din cadrul Poliției Române:
„Ministerul Afacerilor Interne are un rol crucial în prevenirea și combaterea infracțiunilor care pot afecta copiii, inclusiv abuzurile, exploatarea, traficul de droguri și de persoane sau violența domestică. În vederea îndeplinirii acestor obiective, pe lângă activitățile operative și de combatere ale structurilor din cadrul ministerului, totodată, noi derulăm campanii de informare și prevenire, iar sezonul estival a fost un prilej bun pentru noi pentru a fi în rândul tinerilor și al copiilor, tocmai pentru a le oferi informații pentru o vacanță în siguranță.
Structurile Ministerului Afacerilor Interne au derulat activități la nivel național atât în cadrul evenimentelor organizate pe perioada vacanței de vară, precum tabere, spectacole, concursuri cultural-sportive precum și în centre de plasament sau case de tip familial, având ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la incidentele negative în care pot fi implicați copiii sau tinerii pe perioada vacanței, prin informarea și înțelegerea rolului grupului de prieteni și influența acestuia asupra comportamentelor, respectiv informarea părinților sau tutorilor cu privire la situațiile vulnerabile la care pot fi expuși copiii.
Un obiectiv important al acestor interacțiuni cu copiii l-a reprezentat și creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța, mecanismul, beneficiile semnalării, sesizării faptelor antisociale sau a oricăror forme de abuz asupra acestora, în scopul prevenirii și combaterii delicvenței juvenile și sau a infracționalității, precum și a reducerii victimizării acestora.”
Spotul realizat pentru Campania de informare este accesibil la următorul link:
–
Sursa – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – mai.gov.ro