9 MANDATE DE ADUCERE PUSE ÎN APLICARE DE POLIȚIȘTII CAPITALEI, ÎNTR-UN DOSAR DE PROXENETISM
În continuarea cercetărilor efectuate de către poliţiştii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București – Serviciul de Investigații Criminale – Sector 2, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, față de 16 persoane reținute la data de 4 august 2024 și alte 6 șase persoane reținute la data de 7 august 2024, toate bănuite de săvârșirea infracțiunii de proxenetism în formă continuată, în cauză au mai fost efectuate și alte activități de cercetare și de urmărire penală, în vederea probării activității infracționale a tuturor bănuiților.
Din datele și probele administrate în cauză, a rezultat presupunerea rezonabilă că, în perioada 13 martie 2024 – 30 iulie 2024, mai multe persoane ar fi înlesnit practicarea prostituției, la o adresă din Sectorul 2, de către unsprezece femei, care ar fi oferit servicii sexuale contra cost, în sensul că, ar fi pus la dispoziție locuința și ar fi supravegheat și organizat activitatea de prostituție în locație, pentru femeile în cauză, asigurând condițiile necesare pentru desfășurarea acestei activități.
De asemenea, bănuiții ar fi asigurat paza și/sau cele necesare continuării activității, obținând, astfel, foloase patrimoniale,această activitate fiind mascată sub forma unor oferte privind realizarea unor ședințe de masaj.
De asemenea, din cercetări s-a mai stabilit faptul că persoane care practică meseria de taximetrist/ ridesharing ar fi racolat clienți străini, pe care îi conduceau, ulterior, la adresa din Sectorul 2, pentru a întreține relații sexuale contra cost.
Șoferii ar fi negociat anterior pretul cu aceștia și ar fi intrat împreună cu ei în locație, înlesnind astfel, practicarea prostituției și obținând foloase patrimoniale de pe urma acestei activități.
Astfel, în urma punerii în executare a celor 16 percheziții domiciliare ( 14 în data de 4 august 2024 și alte două percheziții în data de 7 agust a.c.,), în cursul zilei de 4 august a.c., au fost reținute 16 persoane, iar alte 6 au fost reținute în cursul zilei de 7 august a.c. Ulterior, patru persoane au fost arestate preventiv, pentru 30 de zile, pentru celelalte fiind dispusă, ulterior, măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.
Menționăm faptul că, la acel moment, în urma perchezițiilor efectuate, au fost identificate și ridicate mai multe înscrisuri cu valoare probatorie, precum și telefoane mobile și sume bani, despre care există suspiciunea rezonabilă că provin din activitatea infracțională.
Astfel, în vederea completării materialului probator, precum și pentru probarea întregii activități infracționale și identificarea tuturor bănuiților, la data de 11 septembrie 2024, au fost puse în aplicare 9 mandate de aducere, emise pe numele altor persoane bănuite de comiterea unor astfel de fapte.
În fapt, 9 bărbați, care ar practica meseria de taximetrist/ ridesharing, ar fi racolat clienții străini pe care i-ar fi condus în locație, pentru a întreține relații sexuale contra cost. Șoferii negociau anterior prețul și intrau împreună cu clienții în locație înlesnind, astfel, activitatea de prostituție și obținând foloase patrimoniale de pe urma acestei activități.
În cursul zilei de 11 septembrie 2024, cei nouă bănuiți au fost reținuți, față de aceștia fiind dispusă, ulterior, măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.
Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Sector 2, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de proxenetism în formă continuată.
Pe toată durata activităților de punere în executare a mandatelor de percheziție domiciliară, precum și a mandatelor de aducere, acțiunile au beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, precum și de sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Poliției Capitalei.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este un procedeu al procesului penal reglementat de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
–
Sursa – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – mai.gov.ro